uitgelicht

Reeks documentaires van ARTE over belangrijke en/of tot de verbeelding sprekende gebeurtenissen uit de 20ste eeuw. Aflevering 3: "Tour de France (1959)" Op 14 juli 1959 zet de Franse televisie voor het eerst een helikopter in om de gebeurtenissen in de Tour de France te filmen en rechtstreeks uit te zenden. De Ronde is dan al ruim een halve eeuw oud, maar toch is dit het begin van een nieuw tijdperk: de internationalisering van de Tour. Het is immers door de rechtstreekse televisie-uitzendingen dat de Ronde letterlijk en figuurlijk uitgroeit van een nationaal gebeuren naar een evenement met internationale uitstraling, eerst Europees en later wereldwijd. De Tour van 1959 ging van start op 25 juni in Mulhouse. Charly Gaul, Louison Bobet en Jacques Anquetil behoorden tot de favorieten, maar het was de 'adelaar van Toledo', Federico Bahamontes die in Parijs op het hoogste schavot stond. Die bewuste 14de juli vond een bergrit plaats. Voor het eerst konden de kijkers thuis de beklimming van een col rechtstreeks volgen. De beelden waren bibberig en wazig, maar de reportage bevatte toen al de ingrediënten die de Ronde ook vandaag nog zo populair maken: de mooie landschappen, de spanning en de roem van de overwinnaar. © Arte

Film

Ocean’s Twelve (Steven Soderbergh, 2004, VS). Vervolg op de fijne kraakfilm Ocean’s Eleven. De sterrencast is gebleven, Soderbergh voert weer de regie, het budget steeg van 85 miljoen dollar naar 115 miljoen, maar beter is het vervolg niet geworden. Met o.a. George Clooney, Brad Pitt, Elliott Gould, Catherine Zeta-Jones en een ingenieuze antiekroof aan een Amsterdamse gracht. Wie goed oplet, herkent Jeroen Krabbé als slachtoffer. SBS6, 20.30-23.05u.

Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). Vijfenveertigste film van Edwards is een hilarisch satirische komedie met een voor de Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en terloopse subtiliteiten. Blind date Kim Basinger van workaholic Bruce Willis laat zich, na een glaasje champagne tijdens een chique zakendiner, niet meer storen door welke vorm van decorum dan ook.Ned.2, 23.15-00.50u.

Who Is Cletis Tout? (Chris Ver Wiel, 2001, VS/Canada). Labyrintische misdaadkomedie laat, net als in The Usual Suspects, een personage een geschiedenis navertellen in al dan niet waarheidsgetrouwe flashbacks. Onder bedreiging van het pistool van de uiterst cinefiele huurmoordenaar Tim Allen verhaalt Christian Slater over een juwelenroof, zijn ontsnapping uit de gevangenis, een verborgen buit én over het feit dat hij niet Cletis Tout heet. Ook met Richard Dreyfuss. Eén, 23.15-00.40u.

La Zona (Rodrigo Plá, 2007, Spanje/Argentinië/Mexico). Debuutfilm van Uruguayaanse filmmaker gebruikt een fictieve ommuurde elitegemeenschap in Mexico-Stad voor een grimmige fabel over de nieuwe klassenstrijd. Drie jongens uit de sloppen slaan er hun slag. Liever dan de corrupte politie in te schakelen, besluiten de bewoners de problemen zelf op te lossen.BBC 2, 01.55-03.25u.

Informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met schaapsherderin Hilde Groen over de Friese heide. Ze wandelen voorafgaand aan de Dag van de Stilte, die aanstaande zondag plaatsvindt. Hilde is een groot liefhebber van stilte. Ned.2, 19.50-20.25u.

De rekenkamer: Wat kost de zomertijd? Onderzoek naar de vermeende nadelen van de in 1977 in dit land ingevoerde zomertijd. Die zou in ons land jaarlijks tien doden veroorzaken en ruim 30 miljoen euro in ‘verloren werkuren van versufte werknemers’.Ned.3, 20.25-21.05u.

Mystères d’archives: Tour de France. Serie over belangwekkende gebeurtenissen in de vorige eeuw. Op 14 juli 1959 zet de Franse televisie voor het eerst een helikopter in om de gebeurtenissen in de Tour de France te filmen en rechtstreeks uit te zenden. Voor het eerst konden de kijkers thuis de beklimming van een col rechtstreeks volgen. De beelden waren bibberig en wazig, maar de reportage bevatte toen al de ingrediënten die de Ronde populair maken: de landschappen, de spanning en de roem van de victorie.Canvas, 20.40-21.10u.

Zembla: Misbruik onder toezicht. Twee zwakbegaafde pleegouders zonder enige pedagogische training kregen van jeugdzorg in de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid over in totaal 77 kinderen. In april van dit jaar werd het stel veroordeeld voor mishandeling en seksueel misbruik van aan hun zorg toevertrouwde jongeren. Ned.2, 21.20-22.00u.

Bolschoi – Eine Wiedergeburt. Documentaire over de renovatie van het sinds 2005 gesloten neoclassicistische theatergebouw uit 1824 van architect Joseph Bové.Arte, 22.05-22.55u.

Die Wahrheit über Dracula. Documentaire over heden en verleden van Transsylvanië. Met aandacht voor de wrede Vlad de Spietser (1431-1476), de geschiedenis van de Siebenbürger Sachsen (etnische Duitsers die zich sinds de twaalfde eeuw in Transsylvanië [‘Siebenbürgen’] vestigden en in en na WO II daar merendeels vertrokken) en de grootste toeristische trekpleister van deze streek: vampier graaf Dracula. Het land wemelt van de Draculakastelen -hotels en -markten, maar is van een ongekende ongereptheid. Arte, 22.55-00.20u.

Amusement

Gala zur Wiederöffnung des Bolschoi. Rechtstreeks verslag van de feestelijke heropening van het Bolsjoj Theater in Moskou. Met hoogtepunten uit de geschiedenis van het theater. Optredens van o.a. Angela Gheorghiu, Natalie Dessay, Plácido Domingo en het Bolsjoj Ballet. Uitgevoerd worden onder meer Tsjaikovski’s Zwanenmeer, dat op deze plek in 1877 in première ging, en werken van o.a. Prokovjef en Minkus.Arte, 20.15-22.05u.