Turntickets in gevaar na operatie Van Gerner

Turnster Céline van Gerner wordt geopereerd aan een breuk aan een van haar voetwortelbeentjes, die ze onlangs opliep bij de WK in Tokio. Het is onzeker of de beste turnster van Nederland op tijd hersteld zal zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi in januari in Londen. De kans is klein dat de Nederlandse ploeg er zonder Van Gerner in zal slagen zich met vijf deelneemsters te plaatsen voor de Spelen van Londen in 2012.

Volgens haar trainer en bondscoach Gerben Wiersma is de kans groot dat het kwalificatietoernooi te vroeg komt voor Van Gerner. Het is nog niet duidelijk wanneer de operatie plaatsvindt. Daarna volgen zes weken zonder belasting en een periode van revalidatie. Het toernooi in Londen is al over elf weken. „Het zal krap worden”, zei Wiersma gisteren tegen de NOS.

Van Gerner (16) eindigde bij de WK in Tokio als zeventiende op de individuele meerkamp. Tijdens die wedstrijd bleek al dat ze last had van haar linkerenkel. Het leek in eerste instantie een oude blessure, maar bij thuiskomst bleek uit onderzoek in het AMC in Amsterdam dat sprake was van een nieuwe kwetsuur. Volgens Wiersma is de blessure ontstaan tijdens de training in Japan. Daarna ging Van Gerner gewoon door met de wedstrijden, met twee volledige meerkampen binnen zeven dagen.

Wiersma stelt dat het nagenoeg uitgesloten is dat Van Gerner in Londen een meerkamp kan turnen, omdat de belasting op het onderdeel sprong te groot is. Mogelijk kan ze wel deelnemen op brug en balk.