Tunesië zet leger in bij hevige rellen over verkiezingen

Tunesische troepen hebben aan het einde van de ochtend in de lucht geschoten om een woedende menigte in Sidi Bouzid uit elkaar te drijven. In de Tunesische stad vinden hevige demonstraties plaats tegen vermeende onregelmatigheden tijdens de verkiezingen.

Getuigen vertelden vanochtend aan persbureau Reuters dat het leger ook traangas gebruikte om de betogers te verdrijven. De boze demonstranten probeerden volgens de autoriteiten het kantoor van de gouverneur aan te vallen. Ook meldt de nieuwszender Al Arabiya dat de demonstranten het gemeentehuis en rechtbankgebouwen probeerden aan te vallen.

In reactie op de ongeregeldheden heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken in Sidi Bouzid een avondklok ingesteld. De avondklok gaat om acht uur vanavond Nederlandse tijd in en geldt tot morgenochtend zeven uur. Sidi Bouzid is symbolisch van groot belang omdat het de plek is waar begin dit jaar de demonstraties tegen president Ben Ali begonnen en de Arabische Lente wortel schoot.

Gisteren al gingen honderden mensen gingen de straat op uit onvrede over het verlies van zetels van kandidaten van de partij Aridha Chaabia vanwege “financiële onregelmatigheden” in zes kiesdistricten. De betogers sloegen onder andere de ruiten kapot van het kantoor van de fundamentalistische Ennahdapartij, die bij de verkiezingen van afgelopen zondag de meeste zetels in het parlement wist te behalen.