‘Saif probeert vliegtuig naar Nederland te charteren’

Caption: (FILES)--Saif al-Islam Kadhafi, son of Libyan leader Moamer Kadhafi, appears in front of supporters and journalists at his father's residential complex in the Libyan capital Tripoli in the early hours of August 23, 2011. Niger has an obligation to co-operate in bringing to justice Libyan fugitives Seif al-Islam and Abdullah al-Senussi, wanted by the International Criminal Court, a court spokesman said October 26, 2011. AFP PHOTO/IMED LAMLOUM Saif al Islam, zoon van de verdreven en vermoorde leider Moamma Gaddafi, bij een van zijn laatste publieke optredens in hoofdstad Tripoli eind augustus. Foto Imed Lamloum

Saif al Islam Gaddafi, die inmiddels gevlucht zou zijn naar buurland Niger, zou geprobeerd hebben daar een vliegtuig te charteren naar Nederland om zich daar over te geven aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Hij zou, na de dood van zijn vader Moammar Gaddafi, vrezen voor zijn leven.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Libische Nationale Overgangsraad. Waar de gedoodverfde opvolger van Gaddafi zich werkelijk bevindt is onduidelijk. Gisteren gingen er geruchten dat zijn konvooi via Niger richting Mali beweegt.

Volgens Midden-Oosten verslaggever Martin Chulov van de Britse krant The Guardian, zou zijn konvooi zelfs mogelijk onder vuur zijn genomen bij de Libische stad Bani Walid door de NAVO.

Twitter avatar martinchulov Martin Chulov #Saif al-Islam’s convoy bombed as it fled Bani Walid into south #Libya, western official tells me. Casualties. Saif’s fate unknown

In ieder geval is Nederland nog niet benaderd door Saif al Islam bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover nu.nl.

    • Hans Klis