Indirect contact Saif al Islam Gaddafi met Internationaal Strafhof

De zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Saif al-Islam. Foto Reuters / Chris Helgren De zoon van de overleden Libische leider Moammar Gaddafi, Saif al Islam, onderhoudt indirecte contacten met het Internationaal Strafhof over zijn mogelijke overgave. Foto Reuters / Chris Helgren

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag staat indirect in contact met Saif al Isam Gaddafi.

Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het ICC laten weten, meldt persbureau AP. Volgens een regeringsfunctionaris van het nieuwe Libische regime zou de zoon van de overleden Moammar Gaddafi al geprobeerd een vliegtuig te regelen om zich in Nederland over te geven aan het ICC.

Er gingen deze week al geruchten dat Saif al Islam in gesprek was met het Hof over een mogelijke overgave. Hij zou vrezen voor zijn leven na de dood van zijn vader. Ocampo onderhoudt nu via tussenpersonen contact met Saif. Het Hof heeft hem laten weten dat als hij zich overgeeft, Saif al Islam de kans krijgt gehoord te worden in de rechtszaal en dat hij “onschuldig is totdat zijn schuld bewezen is. De rechters zullen dat bepalen”, aldus Ocampo.

In mei vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Saif al Islam, zijn vader en de toenmalige chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi wegens misdaden tegen de menselijkheid. Eerder deze week liet het Hof weten niets te weten van gesprekken met Gaddafi en ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend nog van niks te weten.

    • Hans Klis