pas verschenen

Guus Bauer: Dictators op de thee. Hoogland & Van Klaveren, 128 blz. € 15,90

Novelle waarin Bauer – in 1968 getuige van de Praagse Lente – zijn verbeelding loslaat op het leven van verschillende dictators.

Sir Thomas Browne: Religio Medici. De godsdienst van een geneesheer (Religio Medici). Vert. Cornelis W. Schoneveld, Sjibbolet, 184 blz. € 22,50

Klassieke poging uit 1642 om religie en medische wetenschap te verzoenen. Aangeprezen als de Britse tegenhanger van Montaignes Essays. Nieuwe vertaling.

Said El Haji: De aankondiging. Prometheus, 208 blz. € 17,95

Derde roman van El Haji (1976), die in 2000 indruk maakte met De dagen van Sjaitan.

Nicci Gerrard: Nooit vergeten (Missing Persons). Vert. Sabine Mutsaers, Boekerij, 384 blz. € 19,95.

Vijfde roman van de vrouwelijke helft van het succesvolle schrijversechtpaar Nicci French – over de vermissing van een ogenschijnlijk perfecte jongeman.

Rona Jaffe: Van alles het beste (The Best of Everything). Vert. Petra C. van der Eerden, De Arbeiderspers, 512 blz. € 19,95

Roman over vijf medewerkers van een New-Yorkse uitgeverij in de jaren vijftig, die bij verschijning in 1958 voor veel consternatie zorgde.

Alessandro Perissinotto: Wraak (Per vendetta). Vert. Aafke van der Made, Serena Libri, 290 blz. € 22,50

De als thrillerauteur bekende Perissinotto schreef een roman waarin een docent met een mooie Argentijnse probeert het lot van haar verdwenen vader te achterhalen.

Charlotte Roche: Schootgebed (Schoßgebete). Vert. Janneke Panders, De Bezige Bij, 270 blz. € 18,90

Opvolger van het controversiële Vochtige streken. ‘Schossgebete’ is een ‘moderne, goed geschreven roman over grote levensthema’s die op een terloopse, haast alledaagse manier worden verteld.’ (Joost van der Vaart, Boeken, 26-08-2011)

Martin Gayford: Man met blauwe sjaal. Poseren voor Lucian Freud (Man with a blue scarf). Vert. Dirk Meuleman en Anneke Leene. Walewein, 248 blz. €29,90

Kunstcriticus, schrijver, vriend en model van de afgelopen zomer overleden schilder Lucian Freud doet verslag van poseersessies en gesprekken met de meester.

Ilija Trojanow: Smeltend ijs (Eistau). Vert. José Rijnaarts, De Geus, 186 blz. € 17,50

Nieuw boek van de oorspronkelijk Bulgaarse, nu Duitse auteur van De wereldverzamelaar (2008) en het geprezen pamflet Aanslag op de vrijheid, dat hij samen met Juli Zeh publiceerde.

Zak: Café ’t Wereldje. De Harmonie, 96 blz. € 9,90

Zit een buitenlander aan de leestafel van een café. Hij roept: ‘EXCLUSIEF!!! ALLOCHTOON LEERT SMEUÏG NEDERLANDS DANKZIJ ALLESONTHULLENDE RODDELBLADEN.’