Opstelten wil inbrekers en vandalen binnen een maand straffen

Opstelten in zijn rol als oud-informateur in de Tweede Kamer, september 2010. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Openbaar Ministerie moet vaker straffen uitdelen aan inbrekers en vandalen zonder tussenkomst van de rechter. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Opstelten vandaag in een actieplan aan de Tweede Kamer, meldt het AD vanochtend.

Politiemensen en officieren van justitie moeten om het sneller straffen mogelijk te maken wel vaker buiten kantooruren werken. In het actieplan schrijft Opstelten dat daders van kleine misdaden gemiddeld binnen een maand hun straf moeten horen. Nu is dat nog acht à negen maanden. Voorwaarde is volgens de minister wel dat onomstotelijk vaststaat dat iemand schuldig is.

Het OM kan nu al bij simpele zaken zonder tussenkomst van een rechter een straf opleggen. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt al geëxperimenteerd met een aanpak waarbij het OM dat vaker alleen kan doen. Opstelten is tevreden over de eerste resultaten van de proeven en wil een verdere uitrol.