New York, live vanaf het 125-jarige Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld in New York, gezien vanaf de toorts. Foto AP / EarthCam, James Nicoll

Precies 125 jaar geleden werd in New York het 46 meter hoge Vrijheidsbeeld geopend. Ter ere van die verjaardag is het beeld uitgerust met met 5 nieuwe webcams, die 24 uur per dag een livebeeld van New York geven.

Bekijk hier de livebeelden van New York.

De webcams zijn ook een beetje een goedmakertje. De verjaardag van het vrijheidsbeeld wordt gevierd met saluutschoten en vuurwerk, maar daarna is het feest ook meteen voorbij. Een van de grootste toeristenattracties van New York gaat namelijk een jaar lang dicht voor een grootschalige renovatie. Zo wordt er het komende jaar gewerkt aan nieuwe trappen en liften richting de kroon van het beeld.

Symbool van de Verenigde Staten

Het Vrijheidsbeeld was in 1886 een cadeautje van Frankrijk, ter ere van honderd jaar onafhankelijkheid van Amerika. Sindsdien is het beeld uitgegroeid tot een van de symbolen van de Verenigde Staten, mede dankzij de vele films waar het beeld een prominente rol vertegenwoordigde. De Amerikaanse site WatchMojo.com zette de top 10 cameo’s van het beeld op een rij.

    • Lex Boon