Moslimpartij Tunesië grootste, geen meerderheid

De Tunesische fundamentalistische Ennahda-partij heeft de verkiezingen van zondag gewonnen met 41,47 procent, waarmee ze 90 van de 217 zetels in de nieuwe grondwetgevende assemblee krijgt. Na de eerste uitslagen werd er even rekening mee gehouden dat de partij de absolute meerderheid zou halen.

In Sidi Bouzid, waar de opstand tegen het bewind van sterke man Ben Ali in december begon, gingen duizenden jongeren woedend de straat op, nadat zes van de zetels van een verrassende nieuwkomer, de miljardair Hechmi Haamdi, wegens financiële onregelmatigheden waren geschrapt. Het kantoor van Ennahda werd in brand gestoken.

Haamdi, die met beloften als duizenden banen, gratis gezondheidszorg en gratis transport 19 zetels veroverde, trok na de ingreep van de onafhankelijke verkiezingscommissie al zijn gekozen vertegenwoordigers terug. Het was niet duidelijk wat dit betekent voor de zetelverdeling. De miljardair, in Sidi Bouzid geboren, had voor de verkiezingen vanuit Londen campagne gevoerd met zijn televisiezender Al-Mostakilla.

Dat Ennahda, verboden onder Ben Ali, veruit de grootste partij zou worden werd verwacht. Meer verrassend was dat het links-liberale Congres voor de Republiek (CPR) met 30 zetels als tweede uit de bus zou komen. Het CPR wordt geleid doormensenrechtenactivist Mocef Marzouki, die na de val van Ben Ali uit ballingschap in Parijs terugkeerde. Ennahda is met deze partij en met de centrum-linkse Ettakol (21 zetels) coalitieonderhandelingen begonnen.

Premier Beji Caid Essebsi, die nu waarschijnlijk wordt vervangen door een vertegenwoordiger van Ennahda, zei gisteren geen reden te hebben te twijfelen aan de beloften van Ennahda de seculiere staat en democratie te respecteren. „Ik denk dat Ennahda intelligent en realistisch zal regeren.” Ennahda ziet zich als een gematigde partij. Een Ennahda-leider probeerde gisteren investeerders gerust te stellen met de mededeling dat veel ministers waarschijnlijk worden gehandhaafd, onder wie die van Financiën. Hij onderstreepte nog eens dat aan de burgerlijke vrijheden niet wordt getornd.

De verkiezingsuitslag blijft officieus tot in de komende twee weken alle bezwaren ertegen zijn behandeld, aldus een woordvoerder van de verkiezingscommissie. (Reuters, AFP)