'Minder advieswerk voor accountant'

Om de onafhankelijkheid van een accountant te garanderen worden de adviesinkomsten van de controlerende accountant aan een maximum gebonden. Ook komt er een lijst van activiteiten die nooit samen mogen gaan met de formele boekencontrole.

Met deze maatregelen wil minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) de onafhankelijkheid van de accountant vergroten. Het voorstel van Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) om controle en advies volledig te scheiden wilde hij gisteren in een Kamerdebat niet overnemen.

De Jager komt binnenkort met wetgeving om de onafhankelijkheid van de accountant te waarborgen. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is de kritiek op de controlerend accountant toegenomen. De angst bestaat dat de controle van de boeken minder streng is als de accountant (en zijn kantoor) bij dezelfde klanten goed verdienen aan bijvoorbeeld organisatieadvies.

Eerder dit jaar stelde Plasterk een nota op waarin hij ook pleitte voor de verplichte roulatie van accountantskantoren. Volgens de minister zorgt dit voor te veel extra kosten. De Jager pleitte wel voor een verplichte roulatie (om de vijf jaar) van de controlerende accountant, en dus geen roulatie van kantoren. Een lange relatie zou de controlerende accountant minder kritisch maken.