Miljoenenclaim tegen NXP lijkt van de baan

Een miljoenenclaim tegen chipsmaker NXP wegens schending van een licentiecontract met chipslaboratorium ItoM in Eindhoven is voorlopig van de baan. Dat is het gevolg van een nieuwe uitspraak van de rechtbank in ’s Hertogenbosch. De rechtbank kwam deze maand terug op een vorig jaar uitgesproken tussenvonnis waarin NXP schuldig werd geacht aan tegenwerking van ItoM.

NXP was er onder andere van beschuldigd een innovatieve radiochip van ItoM expres in een te grote ‘verpakking’ te hebben aangeboden, in een markt van hightechapparatuur waar ‘hoe kleiner hoe beter’ juist een belangrijk verkoopargument is. Ook op andere wijze zou NXP de verkoop van z’n eigen chips hebben willen bevorderen ten koste van de chip van ItoM. Volgens de rechtbank destijds was sprake geweest van ‘opzet’ en ‘ grove nalatigheid’.

Deze maand kwam de Bossche rechtbank, waar twee van de drie rechters waren vervangen (wegens pensioen en een andere baan), in het definitieve vonnis echter tot de conclusie dat er slechts op enkele punten ‘tekortkomingen’ van NXP waren.

De rechtszaak is bijzonder omdat kleine bedrijven, die voor innovaties steeds belangrijker zijn, in dit soort conflicten zelden naar de rechter stappen wegens de hoge kosten en lange procedures. De innovatieve chip van ItoM was volgens experts een doorbraak, omdat deze zonder externe componenten in bijvoorbeeld mobiele telefoons en mp3-spelers kon worden toegepast.

Advocaat Martin Poelman van ItoM kondigt aan dat het bedrijf in beroep gaat. Hij noemt het „hoogst opmerkelijk” dat de rechter na het tussenvonnis nu tot een „tegenovergestelde uitspraak” komt. Hoofd juridische zaken van NXP Charles Smit is blij „dat het beeld is rechtgezet dat NXP een onbetrouwbare partner zou zijn”.

Belangrijke reden voor de rechtbank terug te komen van de eerdere uitspraak is een deskundigenrapport van TNO. TNO concludeerde dat de meeste kleinere ‘verpakkingen’ ongeschikt waren, omdat de radiochip dan aangepast had moeten worden. Enkele kleinere verpakkingen waren volgens TNO wel bruikbaar geweest. ItoM meende dat NXP haar hierop had moeten wijzen. Maar de Bossche rechtbank oordeelde dat ItoM zelf om toepassing van zo’n kleinere verpakking had moeten vragen.