Matineus jubileum voor natuurprogramma Vroege vogels

Zondagochtend om acht uur kan Nederland weer eens de wekker zetten voor radiopresentator Ivo de Wijs en bioloog Midas Dekkers. Beiden keren nog één keer terug op de radio voor de vinylen jubileumuitzending van Vroege vogels.

Eindredacteur Joost Huijsing: „Het vinylen jubileum staat voor 33,3 jaar en verwijst naar het toerental van de langspeelplaat waarop wij onze muziek afspeelde. Bij Britse radioprogramma’s was het vinylen jubileum al langer gebruikelijk omdat er niets zit tussen 25 en 40 jaar. We zochten een reden voor een feestje.”

Huijsing werkt vrijwel vanaf het begin voor het natuur- en milieuprogramma en is trots op de status van Vroege vogels. Met gemiddeld 400.000 luisteraars elke zondagochtend is het één van de best beluisterde programma’s. „Er zijn er maar weinig die lang succesrijk blijven. Wij hebben een trouw luisterpubliek die graag wakker wordt met ons programma.”

Ook Laurens Borst, zendermanager van Radio 1, noemt een zondag zonder Vroege vogels „niet compleet.” Het programma is volgens hem één van de vaste ankers bij Radio 1 naast Langs de lijn. Dekkers denkt dat het succes van het programma ligt aan het tijdstip. „Het is niet voor niets dat Vroege vogels en Met het oog op morgen het best beluisterd zijn. In beide gevallen zijn luisteraars in een halve slaaptoestand en het is bekend dat ze dan graag radio tot zich nemen.”

Huijsing: „We vergroten het natuur- en milieubewustzijn van onze maatschappij. Wij maakten de reportage over de eerste banketbakker die scharreleieren ging gebruiken. Dat is nu niet meer weg te denken.”

Midas Dekkers: „Het radioprogramma heeft meer succes dan het tv-programma, en natuurtijdschriften verdwijnen weer. Dit medium heeft zijn charme. Denk maar aan dat gekwetter van vogels en geritsel van bladeren.”