Marathon Utrecht komt weer met 'Dutch Battle'

In april leidde de wedstrijd voor een selecte groep Nederlandse renners tot woedende reacties uit Kenia.

De marathon Utrecht wordt „transparanter”, maar dat wil niet zeggen dat er geen ‘Dutch Battle’ meer zal worden gehouden. Sterker nog: er wordt serieus nagedacht over een speciale Nederlandse wedstrijd bij de dames in 2012. Dat zei toernooidirecteur Louran van Keulen gisteren na afloop van een zitting bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze buigt zich, op eigen verzoek van de organisatie, over de vraag of de marathon van Utrecht in april 2011 een Nederlandse winnaar een hoger prijzengeld (10.000 euro) had mogen aanbieden dan een eventuele buitenlandse winnaar (100 euro).

Deze opzet moest de Nederlandse hardloopsport stimuleren, zo legde de toernooiorganisatie uit tijdens de zitting. Door binnen de marathon een ‘Dutch Battle’ voor een selecte groep Nederlandse renners te organiseren zou het publiek „Nederlandse hardloophelden” te zien krijgen en zou de jeugd realiseren dat je ook als Nederlander een mooie tijd kunt lopen. Ook werden de deelnemers aan de wedstrijd gestimuleerd zich te specialiseren in de marathon. Die opzet, zo verklaarde Van Keulen, is „absoluut een succes geworden”.

De Nederlandse wedstrijd leidde tot woedende reacties, met name uit Kenia. De Keniaanse hardloopbond trok uit protest al zijn lopers terug. De bond zou zelfs alle wedstrijdlicenties intrekken van Keniaanse lopers die in Utrecht zouden starten.

Binnen acht weken doet de commissie uitspraak. Deze heeft mogelijk gevolgen voor de marathon, want de gemeente – die de marathon subsidieert – verwacht bij een negatief oordeel een andere wedstrijdopzet. Ton Wetselaar, beleidsadviseur sport van de gemeente Utrecht: „Alle ophef heeft de stad veel imagoschade opgeleverd. Dit willen we niet nog een keer meemaken.” (NRC)