Madoff en zijn vrouw deden zelfmoordpoging

Voor het eerst spreken naasten van Bernard Madoff in de media over het schandaal. De meesteroplichter en zijn vrouw zouden in 2008 hebben geprobeerd zelfmoord te plegen.

Achter de ontmaskering van Bernard Madoff, die beleggers voor zeker 50 miljard euro oplichtte met een financieel piramidespel, schuilt een familiedrama. Zijn zoons Andrew en Mark gaven hun vader in 2008 aan bij de autoriteiten. Zoon Mark pleegde vorig jaar zelfmoord. Hij verhing zich op 11 december, precies twee jaar nadat zijn vader was opgepakt. En Stephanie Madoff, Marks vrouw, spreekt voor het eerst sinds de zelfmoord met televisiezender ABC. In het interview dat vandaag wordt uitgezonden, zegt ze schoonvader Bernie in zijn gezicht te spugen als ze hem ooit nog ziet.

Ook Madoffs vrouw Ruth en zijn zoon Andrew spreken deze week voor het eerst over het schandaal, in een interview met televisiezender CBS, dat zondag wordt uitgezonden. Ruth vertelt dat zij en haar man in 2008, vlak voor Kerst, zelfmoord probeerden te plegen. Ze namen allerlei pillen in, maar werden de volgende ochtend toch wakker. Andrew kreeg van zijn ouders een pakket met dierbare familiejuwelen opgestuurd, vertelt hij met tranen in zijn ogen. Als hij ze later vraagt waarom, vertelt zijn moeder het plan.

Het piramidespel van Madoff stortte ineen tijdens de kredietcrisis, toen investeerders hun geld terugwilden. De inleg van de investeerders die als laatsten instapten, bleek al die jaren te zijn gebruikt om winsten aan eerdere investeerders te betalen.

De leugen hield zo lang stand dat de gevangenis voor Madoff als een opluchting kwam. „Hadden ze me maar zes of acht jaar eerder gepakt”, verzuchtte hij tegen de politie in een verhoor. Madoff zit 150 jaar uit. (NRC)