Leers: besluit over Mauro staat vast

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft laten weten dat de uitzetting van de 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel vaststaat. Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

Het CDA-congres dit weekend, waar de partijleden zich kunnen uitspreken over de kwestie Mauro, ziet Leers met vertrouwen tegemoet. Voor aanvang van de ministerraad liet Leers weten ervan overtuigd te zijn dat hij ‘met de kracht van argumenten over de emotie heen kan komen’. Tegen de camera van RTL Nieuws zei hij verder begrip te hebben voor de emotie, maar dat hij zich verzet tegen een ‘gelegenheidsoplossing’. “Als je oplossingen hebt moet je die structureel maken en niet voor één persoon.”

http://www.youtube.com/watch?v=acZ5dmcX2Vs&feature=youtu.be

Staatssecretaris van Landbouw en oud-partijvoorzitter Henk Bleker (CDA) ziet het congres eveneens met vertrouwen tegemoet. Het CDA bestaat uiteindelijk uit ‘rustige en verstandige mensen die niet op conflicten en ellende uit zijn’, zei hij.

Ferrier en Koppejan keerden zich tegen partijlijn

Het debat over de uitzetting van Mauro leidde donderdagnacht tot een crisis in het CDA. De twee ‘dissidenten’ Kathleen Ferrier en Ad Koppejan keerden zich alsnog tegen het besluit om Mauro uit te zetten.

De stemming over het lot van Mauro werd uiteindelijk uitgesteld tot dinsdag. De oppositie hoopt dat het CDA-congres de fractie alsnog op andere gedachten weet te brengen. Uit een peiling blijkt dat zeven op de tien CDA’ers willen dat Mauro niet wordt uitgezet. Aangezien de SGP zich ook achter het besluit van Leers schaart is er, ondanks twee dissidente stemmingen, nog steeds een Kamermeerderheid voor het besluit van Leers.