Kortkolom buitenland

Bij dubbele aanslag in Bagdad 32 doden

Bagdad. Bij een dubbele bomaanslag in een shi’itische wijk in het noroden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren 32 mensen gedood. Meer dan zeventig mensen liepen verwondingen op. Veel Irakezen zijn bang dat de terugtrekking van de laatste Amerikaanse troepen uit Irak zal leiden tot een nieuwe toename van het terrorisme. Er zijn nu nog ongeveer 40.000 Amerikaanse militairen, maar conform het bilaterale troepenakkoord moeten ze allemaal op 1 januari weg zijn. Onderhandelingen over het achterblijven van enkele duizenden Amerikanen om het Iraakse leger verder te trainen, zijn mislukt. (AP)

Egypte en Israël ruilen gevangenen

Jeruzalem/ Taba. In een uitwisseling van gevangenen heeft Egypte gisteren een Amerikaanse Israëliër, Ilan Grapel, vrijgelaten tegen 25 Egyptenaren die in Israëlische gevangenissen vastzaten. Grapel (27) werd in juni gearresteerd op beschuldiging van inspanningen agenten te rekruteren voor Israël. Zowel Israël als Grapel ontkent dat. De vrijgelaten Egyptenaren zaten in meerderheid vast op beschuldiging van drugs- en wapensmokkel. De relaties tussen Israël en Egypte zijn sinds de val van president Mubarak in februari moeilijker geworden. In september vluchtte de Israëlische ambassadeur uit Kairo toen een menigte de ambassade bestormde. (Reuters)

Bezetting Amazone dam Brazilië

Sao Paolo. Honderden demonstranten hebben een werkplaats op de Belo Monte dam in de Braziliaanse Amazone bezet. Zij eisen dat werkzaamheden aan de dam worden stopgezet, omdat de bouw van de dam het milieu zou beschadigen en duizenden inheemse Amazone bewoners gedwongen moeten verhuizen. De demonstranten, vele van inheemse afkomst, hebben verklaard de dam voor onbepaalde tijd te bezetten. Een woordvoerder van de demonstranten vertelde aan persbureau AFP dat de bezetting tot nu toe vreedzaam is verlopen. Vorige maand verbood een rechter verdere bouw aan de dam op grond van milieubeschadiging, maar de bouw ging door. De Belo Monte dam zal na afronding de op twee na grootste dam ter wereld worden. (BBC)