Kortkolom binnenland

Zorreguieta mogelijk te vervolgen in Argentinië

Rotterdam. De Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón gaat justitie in Argentinië vragen de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, te vervolgen voor betrokkenheid bij verdwijningen. Gedurende zijn bewind als staatssecretaris van landbouw ten tijde van de militaire junta (1976-1981) zouden vijf medewerkers van het landbouwinstituut Inta zijn verdwenen, aldus de advocaat. Als burgerbestuurder is Zorreguieta volgens Yanzón ook verantwoordelijk voor militaire wandaden, vertelt hij in een uitzending van de actualiteitenrubriek Brandpunt aanstaande zondag. Zorreguieta heeft altijd gezegd niets te hebben geweten van verdwijningen. In Nederland heeft advocaat Liesbeth Zegveld vorige maand namens nabestaanden ook om vervolging van Zorreguieta gevraagd. (NRC)

Antirokers naar rechter om versoepelen verbod

Rotterdam. De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) daagt de Nederlandse Staat voor de rechter wegens de versoepeling van het rookverbod. Het besluit van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) om het rookverbod op te heffen voor kleine kroegen is volgens CAN strijdig met internationale afspraken over bestrijding van tabaksgebruik. Nederland sloot zich in 2005 bij die afspraken aan. KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds ondersteunen CAN in deze rechtszaak. (NRC)

Acties bus, tram, metro mogelijk van de baan

Den Haag. De 24-uursstaking in het openbaar vervoer in de drie grote steden, volgende week zondag, gaat waarschijnlijk niet door. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) gaat in op een uitnodiging van de bonden voor een gesprek. Als de bonden de minister op tijd te spreken krijgen, staakt het ov die dag niet, laten ze weten. Het ministerie streeft ernaar dat het gesprek inderdaad volgende week plaatsvindt, zo meldde een woordvoerder. De ov-medewerkers voeren al maanden actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. (Novum)

Hulpbisschop ontslaat progressief bestuur

Den Bosch. Hulpbisschop Rob Mutsaerts heeft het voltallige bestuur van de progressieve San Salvator-parochie in Den Bosch ontslagen. Hij deed dit omdat het bestuur zijn benoeming tot waarnemend pastoor per 1 november niet accepteert. Mutsaerts wil orde op zaken gaan stellen in de kerk, waar ook een dominee de dienst mag leiden en een lesbisch stel kan trouwen. De San Salvator-gemeenschap geeft de sleutel van de kerk per 1 november aan Mutsaerts en gaat daarna op eigen houtje verder, elders in Den Bosch. (NRC)

Bedrijf in Botlekgebied lekt veel benzeen

Rotterdam. Het bedrijf Odfjell in het Botlekgebied bij Rotterdam heeft grote hoeveelheden van de kankerverwekkende stof benzeen gelekt. De gelekte hoeveelheid benzeen is tien tot honderd keer zo groot als bij andere bedrijven in het gebied, meldde RTV Rijnmond gisteren op basis van een rapport van de Milieudienst Rijnmond DCMR. Hoe gevaarlijk de lekkage voor de omgeving was, is nog onduidelijk. De hoeveelheid vrijgekomen benzeen blijft voor bewoners in het gebied onder de Europese normen, volgens de DCMR. Odfjell heeft in een reactie beloofd het achterstallig onderhoud aan de tanks op het terrein, die uit de jaren vijftig stammen, snel uit te voeren. (Novum)