Kamermeerderheid steunt uitzetting Mauro

Volgens minister Leers is Mauro geen schrijnend geval.

. De 18-jarige Angolees Mauro Manuel, die op zijn negende als asielzoeker naar Nederland kwam en nu acht jaar bij pleegouders in Nederland woont, kan niet in Nederland blijven. Een Kamermeerderheid steunt het besluit van minister Leers (Immigratie en Asiel, CDA) om Mauro Manuel uit te zetten. VVD, PVV en SGP zijn voor, net als het CDA, de partij waar gistermiddag nog openlijke twijfel was. CDA-Kamerlid Ad Koppejan twitterde: „Kan mij niet voorstellen dat CDA-fractie instemt met uitzetting”.

Toen deze krant naar de drukker ging werd nog gestemd over moties van de oppositie, waarin Leers onder meer wordt opgeroepen zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken om een uitzondering te maken of de uitzetting uit te stellen. In het debat gisteravond over de kwestie herhaalde Leers dat hij alle mogelijkheden heeft bekeken, maar volgens hem is Mauro geen schrijnend geval. Dat een asielzoeker goed geworteld is in Nederland, is onvoldoende reden om een uitzondering te maken.

„Mauro is een leuke jongeman die we vanzelfsprekend allemaal het goede toewensen”, zei Leers. „Maar ik stel vast dat hij gezond is, dat hij een moeder in Angola heeft, en dat hij al die tijd heeft geweten dat hij geen status heeft. Natuurlijk is deze zaak voor Mauro zelf schrijnend, maar de zaken waarvoor ik een uitzondering maak, zijn veel schrijnender.” Leers noemde als voorbeelden ernstige medische problemen of het overlijden van een kind.

De oppositie is het niet met het besluit van Leers eens. Die vindt dat er verwachtingen zijn gewekt voor de jongen en dat hij te lang aan het lijntje is gehouden. D66 verweet Leers dat hij valse hoop heeft gewekt, door onlangs toe te zeggen dat hij nog eens zou kijken of er mogelijkheden waren voor Mauro.

Leers deed geen toezeggingen aan de Angolese asielzoeker Mauro over de toekenning van een eventueel studievisum. Leers belooft alleen een eventuele aanvraag snel te zullen behandelen. (NRC)