‘Jorge Zorreguieta komt voor de rechter’

Jorge Zorreguieta (rechts) samen met de voormalige Argentijnse dictator Jorge Videla. Beeld YouTube / ProRepublica

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor een reeks verdwijningen in de periode dat hij als politicus het Videla-regime diende. Dat zegt Rodolfo Yanzón, de belangrijkste mensenrechtenadvocaat van Argentinië. Yanzón bereidt op dit moment een zaak voor tegen Zorreguieta en doet zijn uitspraken in de uitzending van KRO Brandpunt van aanstaande zondag.

Yanzón:

“We zijn er van overtuigd dat Zorreguieta en andere burgerbestuurders uit de militaire dictatuur heel goed wisten wat er met al die mensen gebeurde, die door het regime werden ontvoerd. Ik ben er zeker van dat Zorreguieta hier terecht zal staan.”

Samen met een team advocaten treft Yanzón voorbereidingen voor een proces in de zogenaamde “INTA-zaak.” Bij het nationale Argentijnse landbouwinstituut INTA, dat rechtstreeks onder verantwoordelijkheid stond van Zorreguieta, verdwenen in de jaren van de junta vele tientallen medewerkers. Yanzón stelt dat er bij INTA minimaal vijf verdwijningszaken zijn geweest na de aanstelling van Zorreguieta, die altijd heeft beweerd dat alles gebeurde voor zijn aantreden.

In de uitzendingen wordt Zorrequita door nabestaanden beschuldigd van rechtstreekse verantwoordelijkheid voor de verdwijning van medewerkers van INTA.

In Argentinië worden op dit moment weer talrijke processen gevoerd tegen de verantwoordelijken van het bloedbad. Deze week kregen twaalf militairen levenslang, onder wie de beruchte Alfredo Astiz, algemeen bekend als ‘de blonde engel des doods’. Hij werd schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid in de jaren van de junta.

    • Lex Boon