Janneke’s Pasta al forno en Nigella’s Sticky Toffee Pudding

Janneke’s Pasta al forno 2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 1 tl gedroogde oregano, 1 blik tomaatstukjes, 100 g zwarte olijven, grofgehakt, 400 g penne rigate, 200 g mozzarella, in dobbelstenen, een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas. Desgewenst: 150 g mortadella of salami, in dobbelstenen Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de

Janneke’s Pasta al forno

2 el olijfolie, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 1 tl gedroogde oregano, 1 blik tomaatstukjes, 100 g zwarte olijven, grofgehakt, 400 g penne rigate, 200 g mozzarella, in dobbelstenen, een flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas.

Desgewenst: 150 g mortadella of salami, in dobbelstenen

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en oregano een halve minuut. Voeg de tomaten en olijven (en desgewenst de mortadella of salami) toe, breng aan de kook en laat de saus een kwartier rustig pruttelen. Kook intussen de pasta op het randje van beetgaar (hij gaart nog verder in de oven). Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de tomatensaus op smaak met zout en versgemalen peper en meng die, samen met een scheut pastakookwater, door de gare pasta. Vet een lage ovenschaal in met olijfolie en spreid een derde van de pasta uit over de bodem. Bestrooi met de helft van de mozzarella. Maak zo nog twee lagen, waarbij je er een bestrooit met de rest van de mozzarella en de bovenste met Parmezaanse kaas. Bak de pasta ongeveer een half uur in de oven, tot de kaas is gesmolten. Laat het gerecht voor het serveren nog 5 tot 10 minuten rusten.

Nigella’s Sticky Toffee Pudding

Voor de cake: 100 g bruine basterdsuiker, 175 g zelfrijzend bakmeel, 1,25 dl volle melk, 1 ei, 1tl vanille-extract, 50 g gesmolten boter, 200 g ontpitte dadels

Voor de saus: 200 g bruine basterdsuiker, 25 g boter in blokjes, 5 dl kokend water

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een puddingvorm waar anderhalve liter in kan, in met boter. Meng voor het cakebeslag de basterdsuiker en de bloem. Klop het ei door de melk met de vanille en de gesmolten boter en giet dat geheel al roerend bij het bloem-suikermengsel. Schep de gehakte dadels door het beslag en stort dat in de puddingvorm. Die moet niet vol zijn, de pudding rijst nog.

Strooi de basterdsuiker voor de saus over de pudding met de boter. Giet er nu (onwaarschijnlijk maar het moet) het kokende water overheen. Zet de pudding 45 minuten in de oven. Controleer of hij goed is, hij moet sponzig veerkrachtig zijn van boven en, ik citeer nu Nigella: „Daaronder zijn de boter, de basterdsuiker en het kokende water veranderd in een rijke, kleverige saus.” Je mag er van haar ook nog slagroom of crème fraîche of vanille-ijs bij geven… Over troostrijk gesproken.