Islamitische Ennahda wint meeste zetels Tunesische verkiezingen

Rachid Ghannouchi (R), leader of the Islamist Ennahda movement, smiles as he meets his supporters after the announcement of the country's election results, outside his headquarters in Tunis October 27, 2011. Tunisian election officials on Thursday confirmed the Islamist Ennahda party as winner of the North African country's election, setting it up to form the first Islamist-led government in the wake of the Arab Spring uprisings. The Ennahda party won 90 seats in the 217-seat assembly. REUTERS/Zohra Bensemra (TUNISIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Rachid Ghannouchi (R), leader of the Islamist Ennahda movement, smiles as he meets his supporters after the announcement of the country's election results, outside his headquarters in Tunis October 27, 2011. Tunisian election officials on Thursday confirmed the Islamist Ennahda party as winner of the North African country's election, setting it up to form the first Islamist-led government in the wake of the Arab Spring uprisings. The Ennahda party won 90 seats in the 217-seat assembly. REUTERS/Zohra Bensemra (TUNISIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) De oprichter en leider van de Tunesische Islamistische Ennahda-partij, Rachid Ghannouchi, viert feest met zijn aanhangers na de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De gematigd islamitische Ennahda-partij heeft negentig van de 217 zetels veroverd bij de Tunesische verkiezingen van afgelopen zondag. Hiermee heeft de partij de meeste zetels in de wetgevende raad die de nieuwe grondwet gaat opstellen.

Vannacht werden de definitieve resultaten bekend van de eerste verkiezingen in Tunesië sinds de val van het regime van president Zine El Abidine Ben Ali, meldt persbureau Reuters. Hier is een tabel te zien met de definitieve zetelverdeling.

De Congrespartij voor de Republiek, in 2001 opgericht door mensenrechtenactivist en arts Moncef Marzouki, is met dertig zetels de grootste na Ennahda geworden. Het centrum-linkse Ettakol werd derde met 21 zetels. Ennahda heeft een coalitie met deze twee partijen op het oog.

NOS: Ennahda viert de verkiezingsoverwinning in Tunesië

Rellen na verkiezingsuitslag in geboortedorp Arabische Lente

Hoewel er vreugde was onder Ennahda-aanhangers, braken er gisteravond ook rellen uit in de Tunesische stad Sidi Bouzid, meldt de BBC. Honderden mensen gingen de straat op uit onvrede over het verlies van zetels van kandidaten van de Aridha Chaabia-partij vanwege “financiële onregelmatigheden” in zes kiesdistricten. Zij sloegen onder andere de ruiten kapot van het kantoor van de Ennahda-partij. De politie zette traangas in om de demonstranten uit elkaar te drijven. Sidi Bouzid is overigens de plek waar begin dit jaar de demonstraties tegen president Ben Ali begonnen en de Arabische Lente wortel schoot.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld