Invoering ‘wietpas’ coffeeshops vanaf 1 januari

De Maastrichtse gemeenteraad besloot vandaag tot verplaatsing van drie coffeeshops naar de rand van de stad. Foto NRC / Rien Zilvold
De Maastrichtse gemeenteraad besloot vandaag tot verplaatsing van drie coffeeshops naar de rand van de stad. Foto NRC / Rien Zilvold Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wil per 1 januari de zogenoemde wietpas invoeren voor coffeeshops in het zuiden van het land. Foto NRC / Rien Zilvold

Coffeeshops in het zuiden van het land moeten vanaf 1 januari besloten clubs worden en daarmee toeristen weren.

Een jaar later geldt de beperking ook voor coffeeshops in de rest van het land. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van uitgewerkte plannen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Deze waren al aangekondigd in het regeerakkoord, maar de minister maakt nu het tijdschema bekend voor de invoering.

Om een coffeeshop binnen te gaan is straks een pasje nodig, de wietpas. Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen gemeente. Uitbaters moeten een ledenlijst bijhouden. Aan de hand daarvan moet kunnen worden gecontroleerd of mensen de drugs niet stiekem doorverkopen aan toeristen.

Opstelten gaat ook werk maken van de beperking dat coffeeshops niet binnen een straal van 350 meter bij een school mogen zijn. Ze krijgen tot 2014 de tijd om te verplaatsen. Daarna gaat hij handhavend optreden, meldt persbureau Novum.