Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Inburgeringscursus

Youp

‘Nee, er branden geen monniken uit protest tegen de Chinese overheersing in de dorpen rond de Tibetaanse hoofdstad en als ze dat wel doen dan besteden we daar niet te veel aandacht aan. Het staatje in het gebied van de Himalaya wordt al zo lang door de Chinezen bezet gehouden dat we het gerust als een stukje van deze grootmacht mogen beschouwen. Zoals wij Duitsland hadden geheten als de Amerikanen en Canadezen zich er meer dan een halve eeuw geleden niet mee bemoeid hadden. We gaan de Chinese autoriteiten niet lastigvallen met dit afgekloven politieke botje. Zeker niet nu ze op het punt staan om door middel van een stevige kapitaalinjectie onze economie draaiende te houden. De Saab toetert binnenkort vrolijk door de straten van Lhasa. Zo hard dat we de roep om de terugkeer van de dalai lama niet kunnen horen. Weet je wel hoeveel Zweedse banen met de overname gered zijn? Mensenrechten? Vrijheid van meningsuiting? Het zijn rekbare begrippen. Zeer rekbare begrippen.

De Chinese machthebbers zeggen regelmatig dat ze wat meer democratie willen, maar dan wel een geleide democratie. Dus dat de verkiezingen opleveren wat de huidige autoriteiten voor ogen hebben. De Nederlandse televisieregisseur Bert van der Veer is al als adviseur gevraagd. Als hij tijd heeft. Hij moet eerst voor de AVRO een nieuw model voor de Televizierring bedenken. Dat nooit meer kan gebeuren wat er afgelopen week gebeurd is. Dat er zomaar een volks voetbalprogramma wint van de familie De Mol, die vorige week vrijdag voor niks met zijn allen naar de kapper waren geweest. Bert heeft de Chinezen toegezegd te komen helpen op voorwaarde dat hij zijn rechterhand Johan Cruijff mee mag nemen. Johan is een meester in het domweg doorzetten van zijn plannetjes. Het gaat er niet om wat hunnie vinden, maar wat Johan vindt en als dat democratisch tot stand kan komen dan is dat mooi meegenomen. Johan wil dat Tscheu La Ling als president van Tibet wordt gekozen en dat hij meteen ook in de raad van commissarissen van Saab gaat zitten. Als voorzitter uiteraard. Tegen de naam La Ling zullen de Chinezen geen bezwaar hebben.

In mijn jeugd waren we bang dat de Chinezen en de Russen Europa op een dag zouden aanvallen, maar die angst is gelukkig voorbij. Ze doen het veel slimmer: samen met de Arabieren kopen ze ons gewoon op. Te beginnen met de Europese voetbalclubs. Dan heb je namelijk het belangrijkste in de samenleving te pakken. Zo is Berlusconi ook begonnen. Eerst AC Milan en daarna het hele land. Over voetbal gesproken: leukste nieuws van deze week kwam gisteren van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan die voorlopig geen huldigingen van Ajax meer wil op het Museumplein. Heldhaftige uitspraak nu Ajax, gezien het vertoonde spel van de laatste weken, keihard onderweg is naar de Jupiler League. Even hoopte ik nog op de Beker, maar nu ze tegen AZ geloot hebben… Niet zo’n slimme loting van de KNVB. Alle topclubs tegen elkaar. Bert van der Veer zou dit soort lotingen heel anders organiseren.

Misschien kan Bert zich dit weekend ook bemoeien met een van de laatste congressen van het zichzelf opheffende CDA. Dat ze daar zo gaan stemmen dat zowel de C van Christelijk overeind blijft als dat Maxime de leiding houdt. Een verkiezing naar het toekomstige Televizierring-model. Misschien is het een idee dat ze kleur bekennen en fuseren met de PVV. Gerdje Leers is daar natuurlijk voor als Geert het goed vindt. En als zijn machtspositie daarmee gegarandeerd is zal ook Maxime geen bezwaar maken. Ik verheug me nu al op het mooie, furieuze slotwoord van Camiel.”

„Was dit wat u mij wilde vertellen?” vroeg de aardige Mauro toen ik een slokje van mijn koffie nam.

„Beetje bijpraten noem ik dat”, lachte ik naar de jongen, die mij daarna lang en verdrietig aankeek, waarop hij heel zacht en aarzelend fluisterde: „Mag ik weg?”