Iets meer kans op kanker door ivf

Vrouwen die voorafgaand aan een ivf-behandeling hormoonstimulatie krijgen, hebben later drie tot vier keer zoveel kans op een milde vorm van eierstokkanker. Dat blijkt uit een studie onder bijna 20.000 Nederlandse vrouwen waarvan de onderzoekers de gezondheid gemiddeld 15 jaar na de behandeling inventariseerden. Vandaag staat het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

Onderzoeksleider Floor van Leeuwen, epidemioloog aan het Nederlands Kanker Instituut, benadrukt dat de soort kanker waarop vrouwen na ivf meer kans hebben, een uiterst zeldzame vorm van eierstokkanker is, die goed te behandelen is.

Het gaat om borderline eierstokkanker, op het grensvlak van een goedaardige en kwaadaardige tumor. Na operatieve verwijdering van de tumor is de patiënt er meestal vanaf. In Nederland krijgt één op de duizend vrouwen onder de 55 spontaan een borderlinetumor van de eierstokken; in het onderzoek werd na ivf-behandeling een risico van één op de driehonderd gevonden.

De hormoonbehandeling die vrouwen voor de ivf krijgen om eitjes te oogsten, is waarschijnlijk de boosdoener. Van Leeuwen wil het onderzoek daarom voortzetten, vooral met vrouwen die meer hormoonbehandelingen hebben gekregen. „In deze studie ging het vaak om vrouwen die één of twee hormoonbehandelingen hadden gekregen, maar er zijn vrouwen die zes of meer cycli krijgen. We willen weten of het risico dan groter is”, zegt Van Leeuwen.

Het heeft volgens Van Leeuwen geen zin om vrouwen na ivf extra in de gaten te houden. „Er is geen betrouwbare screeningsmethode voor het opsporen van eierstokkanker.”

Zweedse onderzoekers die enkele jaren geleden een grote studie naar ivf en kanker deden, vonden ook een hogere kans op eierstokkanker, maar weten dit aan het feit dat juist vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen ivf ondergaan. Uit de Nederlandse studie blijkt nu dat er toch een verband met ivf is. De Nederlanders kozen als controlegroep zesduizend vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen die geen ivf ondergingen.