Hoofdverdachte bomaanslag Marrakech ter dood veroordeeld

FILE - In this Saturday, April, 30, 2011 file photo, police inspect the debris at the Argana cafe where a bomb was detonated Thursday, April 28, 2011 in Marrakech, Morocco. Moroccan authorities have pinned this deadly attack on Adel al-Othmani, who was inspired by al-Qaida and tried unsuccessfully for years to join the international terror network before returning to Morocco to devise an attack of his own. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar, File)
FILE - In this Saturday, April, 30, 2011 file photo, police inspect the debris at the Argana cafe where a bomb was detonated Thursday, April 28, 2011 in Marrakech, Morocco. Moroccan authorities have pinned this deadly attack on Adel al-Othmani, who was inspired by al-Qaida and tried unsuccessfully for years to join the international terror network before returning to Morocco to devise an attack of his own. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar, File) Het verwoeste café Argana in Marrakech na de bomaanslag op 28 april. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

De hoofdverdachte van de bomaanslag op een café in Marrakech is schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Dat heeft een Marokkaanse rechtbank geoordeeld. Bij de aanslag in april dit jaar kwamen zeventien mensen om het leven, onder wie acht Fransen en een Nederlander.

De aanklagers hadden Adel al-Othmani ervan beschuldigd dat hij verkleed als toerist een bom had geplaatst in het populaire café Argana en deze vervolgens met zijn mobiele telefoon had laten ontploffen.

De handlanger van Othmani, Hakim Dah, werd tot levenslang veroordeeld. Zes andere verdachten die kennis hadden van de aanslag kregen vier jaar cel wegens medeplichtigheid.