Hollandse hardlopers in 't voordeel

De Utrechtse marathon wordt „transparanter”, maar er wordt wellicht weer een Dutch battle gehouden. Er zijn plannen voor een Nederlandse vrouwenloop in 2012.

Dat zei toernooidirecteur Louran van Keulen gisteren na een zitting bij de Commissie Gelijke Behandeling. Die buigt zich over de vraag of de marathon in april 2011 een Nederlandse winnaar een hoger prijzengeld (10.000 euro) had mogen aanbieden dan een eventuele buitenlandse winnaar (100 euro).

Zo zou het publiek „Nederlandse hardloophelden” te zien krijgen en zou de jeugd beseffen dat je ook als Nederlander snel kunt lopen, legde de Utrechtse organisatie uit.

De opzet om hardlopers te stimuleren aan marathons deel te nemen is „absoluut een succes geworden”, zei Van Keulen. De ‘Utrechtse’ winnaar Michel Butter liep dit voorjaar bij zijn debuut een tijd van 2.17,35. Vorige week werd hij nationaal kampioen in een tijd van 2.12,59.

De Keniaanse hardloopbond trok in april uit protest tegen de Dutch battle alle lopers terug. De bond dreigde alle licenties in te trekken van lopers die in Utrecht zouden starten. De enige Keniaan die liep, John Mutai Kipkorir, werd vlak voor de finish ingehaald door Butter.

Kipkorir zei mee te hebben gedaan om het prijzengeld dat zakenman Gert-Jan van Wijk voor een buitenlandse winnaar had uitgeloofd. Van Wijk was woedend over de opzet en beloofde het prijzengeld van 100 euro voor een buitenlandse winnaar aan te vullen met 9.900 euro.

Binnen acht weken doet de commissie uitspraak, die gevolgen kan hebben voor de wedstrijd. De gemeente, die de marathon subsidieert, verwacht bij een negatief oordeel een andere opzet. Ton Wetselaar, beleidsadviseur sport van de gemeente: „Alle ophef heeft de stad veel imagoschade opgeleverd. Dit willen we niet nog eens meemaken.”