Hollande wantrouwt beveiligers van politie

François Hollande, de kandidaat van de Socialistische Partij bij de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar, weigert de politiebescherming die hem door het ministerie van Binnenlandse Zaken is aangeboden. Hollande zegt te weinig vertrouwen te hebben in de politiebescherming, wat uiteraard boze reacties uitlokte bij de agenten.

Zoals gebruikelijk kreeg Hollande een lijst met een vijftiental namen van de politiedienst SPHP, die belangrijke personen beschermt. Uit die lijst mag hij enkele namen kiezen die hem tijdens de campagne, tot mei 2012, beschermen. Maar Hollande doet liever een beroep op de eigen veiligheidsdienst van de partij.

„Wij willen liever vertrouwenspersonen”, liet Pierre Moscovici, coördinator van de campagne van Hollande bij de voorverkiezingen, weten. Andere PS-leden waren anoniem scherper: zij menen dat alle leden die op de lijst staan aanhangers zijn van Sarkozy. Ze vrezen dat de president zo informatie over de campagne probeert in te winnen. Bernard Squarcini, de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst en een vertrouweling van Sarkozy, is onlangs in staat van beschuldiging gesteld wegens illegaal afluisteren van journalisten.

Gilles Furigo, de chef van SPHP, reageerde „geschokt” op het nieuws. Loyaliteit en discretie zijn de belangrijkste kenmerken van zijn agenten, en hij pikt het niet dat hun professionaliteit zo in twijfel wordt getrokken, zei hij tegen France Info. Een politievakbond reageerde op dezelfde manier en vroeg zich af of de eerste daad van Hollande als president het ontslag van alle agenten zal zijn.