Het klinkt nog niet bar gezellig

Bent u een toegewijde, rechtschapen christen, die al enige tijd machteloos moet toezien hoe hier in Nederland het Halloweenfeest steeds populairder wordt? Hoe men zich steeds meer verliest in dit heidense feest, waar demonen worden vereerd en iedereen plots gekleed gaat als boze kol, duistere tovenaar of Lindsay Lohan-zonder-slipje-maar-met-handboeien-en-cokerestjes-in-haar-wenkbrauwen? Weet u niet wat u moet antwoorden als uw kinderen opeens ook vragen om een vervaarlijk grijnzende duivelspompoen in de tuin?

Dan is het wellicht tijd om een gebaar te maken, en in Nederland te beginnen wat uw broeders en zusters uit Amerika al voor elkaar hebben: de geboorte van een nieuw feest. Niet langer is 31 oktober voorbehouden aan het kwaad: nu is er namelijk Jesus Ween.

Het is waar: in de VS kon een groep christenen het Halloweenfeest niet meer verkroppen en is een campagne begonnen voor deze alternatieve nieuwe feestdag. Nu vind ik dat iedereen de hele tijd nieuwe feestdagen zou moeten kunnen verzinnen, van het 78-dagen-getrouwd-blauwekaasfondue-feest tot Prijs De Huisjesslakdag. Wel lijkt het mij aan te raden om van tevoren goed na te denken over de vormgeving. Neem van dit kersverse feest bijvoorbeeld de naam: Jesus Ween. Het is begrijpelijk dat men een heldere, herkenbare link naar Halloween wilde houden. Maar hoewel ze het allemaal heel correct uitleggen – ‘ween’ betekent: ‘ergens in geloven’ – hoor ik alleen maar: Jesus’s Ween. Oftewel: het feest van Jezus’ enigszins schrikachtige, schuchtere, onbeduidende piemeltje.

Dat kan niet de bedoeling zijn.

Ook het feest zelf kampt met problemen. De Facebook-site laat alleen maar lachende, om onduidelijke redenen rennende mensen in de zomerzon zien – zo maak je ons niet bepaald enthousiast voor een knus herfstfeest. Daarbij is de aangegeven dresscode wit, wat eigenlijk behoorlijk saai is, behalve als je het combineert met lasershows, strakke kaken en de Arena. Terwijl ze hier juist uit hadden kunnen pakken door het verkleedthema in stand te houden – en mensen eindelijk de kans te geven een avond te schitteren als Pilatus, Magdalena of Lijkwade van Turijn.

Wat er tijdens het feest gebeurt is ook niet bijster spannend: er wordt in kerken samengekomen en gebeden. En verder wordt iedereen die meedoet aangeraden om de langskomende, ‘trick-or-treatende’ kinderen geen snoep te geven. In plaats daarvan geef je ze een zakbijbel.

Het klinkt nog niet bar gezellig allemaal. Dat mensen graag gekleed in het wit ergens in een kerk Jezus’ ween willen vereren, is wat mij betreft prima. Maar om een nietsvermoedend, verwachtingsvol kind, dat dapper gekleed als Jersey Shore’s Snooki in miniatuurnetkousjes de deuren langsgaat, ongevraagd op te zadelen met een zakbijbel, zou in sommige culturen gelden als kindermishandeling.

Halloween en Jesus Ween zouden vreedzaam naast elkaar moeten leven: aanbellende kinderen krijgen van Jesus Weeners gewoon een bataljon zure beertjes. En de als Lindsay Lohan verklede Halloweeners zullen niet overgeven in de collectezak van de kerk.

Renske de Greef

Lees eerdere columns van Renske de Greef via nrcnext.nl/renske