Chinese bedrijven nemen Saab over

De Saab-fabriek in Trollhaettan, ten noorden van Gotenburg. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

De Chinese bedrijven Pang Da en Youngman nemen voor 100 miljoen euro de Zweedse autofabrikant Saab over. De investeerders krijgen 100 procent van de aandelen in handen van het bedrijf dat al maanden in grote financiële problemen verkeert.

Het gaat om een principe-overeenkomst. Betrokken autoriteiten en aandeelhouders moeten de overname nog goedkeuren. De Amerikaanse investeerder North Street Capital trekt een eerder verstrekte lening van zestig miljoen euro in.

De Zweedse autofabrikant Saab verkeert al maanden in grote financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden aan leveranciers, die daarom geen onderdelen meer leveren aan het bedrijf. Daardoor ligt de fabriek in het Zweedse Trollhättan al maanden stil.

Volgens economieredacteur Tom Kreling van NRC kopen de twee Chinese investeerders met Saab vooral de kennis en technologie.

“Zo had Saab al een aantal nieuwe modellen uitontwikkeld. Er was alleen geen geld meer om die te produceren. De Chinezen kopen een kant-en-klaar bedrijf waarmee ze de markt kunnen bestoken. “

Eerder op de ochtend werd de handel in het aandeel van de Saab-eigenaar Swedish Automobile stilgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om 10.15 uur is de handel hervat.

Vorige week liep deal met Chinese investeerders stuk

Vorige week zegde Saab-eigenaar Swedish Automobile nog een deal met de twee Chinese investeerders op, omdat die niet aan de afspraken zouden “kunnen voldoen”. De bedrijven zouden toen samen 245 miljoen euro in Saab steken in ruil voor een belang van 53,9 procent in de autofabrikant.

Volgens Tom Kreling is er hierna verder onderhandeld “om de prijs te drukken” en was dit voor Saab was “de laatste strohalm”.

    • David Haakman