Groei van Amerikaanse economie trekt weer aan

De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal gegroeid met 2,5 procent. Dat blijkt uit een gisteren vrijgegeven voorlopige schatting van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

Volgens het ministerie hebben consumenten meer besteed, onder meer aan meubels en kleding. Bedrijven investeerden meer. De export groeide in de periode juli tot september.

Maar economen in Amerika plaatsen vraagtekens bij de cijfers. Consumenten gaven meer uit terwijl ze minder verdienden. Per saldo hebben ze zich dus meer in de schulden gestoken. Bedrijven investeerden inderdaad, maar hoofdzakelijk in machines en computers, niet in werknemers. De werkloosheid is, sinds het eind van de vorige recessie twee jaar geleden, hoog gebleven. Het percentage werklozen is sindsdien blijven steken op 9 procent.

„De economie is nog steeds zwak”, zei oud-hoofdeconoom David Wyss van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s tegen persbureau AP.

Toch noemt het ministerie van Economische Zaken de groeicijfers „een geweldige stap” voorwaarts vergeleken met de voorafgaande kwartalen. In het tweede kwartaal bedroeg de groei 1,3 procent, en in het eerste kwartaal was het 0,4 procent.

De matige groeicijfers van het eerste halfjaar, gecombineerd met aanhoudend hoge werkloosheidcijfers, wakkerden de angst voor een nieuwe recessie aan, de zogeheten double dip. Maar volgens het ministerie van Economische Zaken is die angst ongegrond gebleken.

Hoofdeconoom Paul Ashworth van economisch adviesbureau Capital Economics verwacht dat de groei van de economie in het vierde kwartaal, en ook het volgend jaar, weer zal afnemen naar circa 1,5 procent.

Andere economen zijn hoopvoller, en rekenen op een groei tussen de 1,9 en 2,7 procent. Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat de groei pas echt aantrekt als consumenten meer gaan uitgeven. Dat gebeurt zodra de werkgelegenheid aantrekt.

Om de werkloosheid in Amerika echt naar beneden te krijgen, hadden de groeicijfers over het derde kwartaal twee keer zo hoog moeten zijn als nu, zeggen sommige economen. Het stimuleringsplan van 447 miljard dollar dat president Obama had opgesteld om meer banen te creëren, is eerder dit jaar door de Republikeinen geblokkeerd.