Gevechten Kenia en Shabaab

Keniaanse militairen hebben gisteren negen strijders van de terreurbeweging Al-Shabaab in Somalië gedood tijdens hun eerste directe gevechten. Dat heeft de Keniaanse regering gisteren gezegd.

Het Keniaanse ministerie van Defensie zei dat zijn troepen gisterochtend een luchtaanval hebben uitgevoerd op een trainingskamp van Al-Shabaab in de stad Anole. Net voor zonsopkomst werden Keniaanse militairen aangevallen door zo’n 45 strijders van Al-Shabaab. Twee Keniaanse militairen raakten gewond.

Sjeik Muktar Robow, een van de hoogste leiders van Al-Shabaab, riep zijn strijders op om grote bomaanslagen uit te voeren in Kenia. „Een handgranaat is niets”, zei hij – een verwijzing naar de twee granaten die deze week zijn ontploft in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. „We willen grote, pijnlijke klappen uitdelen aan Kenia”, zei hij. „We hoorden dat ze de haven van Kismayo willen sluiten, dus als ze dat doen, val dan hun banken aan en haal met geweld jullie inkomsten uit Kismayo van hun banken.”

Gisteren kwamen vier mensen om bij een aanval met een raketwerper op een regeringsbusje in Noord-Kenia. Onder de doden zijn een Keniaanse leraar en een lokale regeringsfunctionaris.

Kenia erkende gisteren dat de invasie in Somalië enkele maanden van tevoren gepland was. Dit is in tegenspraak met eerdere verklaringen, waarin de regering stelde dat de operatie was ingegeven door de ontvoering van vier buitenlanders in Kenia. De Keniaanse regering geeft Al-Shabaab daarvan de schuld, wat de terreurbeweging ontkent.

Een Keniaanse regeringswoordvoerder zei dat het doel van de invasie is om Al-Shabaab te vernietigen. „Kenia heeft geen plannen of intenties om een uur langer dan nodig is in Somalië te blijven. Zodra ons doel is bereikt zullen Keniaanse troepen zich terugtrekken en de veiligheidsoperatie aan de Afrikaanse Unie en de Somalische regering laten.”

De Somalische interim-regering ontkende woensdag dat het toestemming heeft gegeven voor de invasie, maar Kenia zei eerder tegen de VN-Veiligheidsraad van wel. Somalië roept Kenia echter niet op zijn troepen terug te trekken. (AP, Reuters)