Acties FNV Bondgenoten in supermarkten na negeren eisen CAO

Werkgevers in de supermarktbranche gaan niet in op het ultimatum dat vakbond FNV Bondgenoten gesteld heeft om de CAO voor werknemers te verbeteren. Vanaf 31 oktober zal er daarom actie gevoerd worden bij supermarkten.

Dat meldt FNV Bondgenoten op zijn website. De vakbond eiste “een fatsoenlijke cao met een structurele loonsverhoging voor iedereen en in het bijzonder voor jongeren van 15 tot en met 17 jaar”. De werkgevers lieten in een brief weten niet in te willen gaan op deze eis.

FNV Bondgenoten kondigde meteen de eerste actie aan van het “actietraject”: maandag 31 oktober om 11 uur bij het Albert Heijn-filiaal op het Museumplein in Amsterdam.

Volgens Arie van der Pijl, bestuurder van FNV Bondgenoten, zetten de werkgevers de toekomst van de branche op het spel door de wensen van de vakbond te negeren. Van der Pijl:

“De werkgevers hebben duidelijk geen boodschap aan wat de werknemers zeggen. De toekomst van de branche staat op het spel, maar ze staan erbij en kijken ernaar. In plaats van te investeren in hun personeel, concurreren werkgevers op kosten en niet op service en kwaliteit. Vooral jongeren zijn hiervan de dupe [...] Een 15-jarige vakkenvuller verdient zo’n drie euro per uur, de prijs van een pak koffie. Ze worden afgerekend op het behalen van een bepaalde norm en vaak krijgen vakkenvullers niet alle gewerkte uren uitbetaald. Dat is eerder uitbuiting van jongeren dan hun de kans geven het werkende leven te ontdekken.”

    • Hans Klis