Facebook zet serverpark vlakbij poolcirkel neer

Facebook gaat een groot serverpark bouwen in het noorden van Zweden. Het kille klimaat maakt het koelen van computers goedkoop.

Sociale netwerksite Facebook gaat een groot serverpark bouwen in het noorden van Zweden, vlakbij de poolcirkel. Op die manier hoopt het bedrijf te profiteren van het kille klimaat om de computers te koelen. Dat heeft de sociale netwerksite woensdag bekendgemaakt.

Het park komt vlak bij de Technische Universiteit van het Zweedse stadje Lulea te liggen, zo’n honderd kilometer onder de poolcirkel. „Facebook telt meer gebruikers buiten dan binnen de VS”, zei operationeel directeur Tom Furlong. „Het wordt dus tijd uit te breiden in Europa.”

Facebook benadrukte dat de stad toegang heeft tot duurzame, groene energie dankzij de waterkrachtcentrales dichtbij de stad. Ook de kwaliteit van het stroomnet zou hoog zijn. En Lulea biedt voordelen voor het koelen van grote datacenters. De temperatuur komt ’s winters bijna nooit boven nul, en ’s zomers zelden boven de 25 graden Celsius.

De computerservers in de datacenters van bedrijven als Facebook zijn de ruggegraad van hun internetdiensten. Facebook heeft wereldwijd naar schatting 800 miljoen actieve gebruikers. De servers slaan de data van die gebruikers op en versturen de miljarden status-updates, webverwijzingen, foto’s en applicaties die gebruikers dagelijks achterlaten.

De bouw van het park, dat drie hallen vol met servers zal bevatten, zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen en rond de 554 miljoen euro kosten. Mocht de stroom uitvallen, dan zijn per gebouw 14 dieselgeneratoren paraat. In 2009 bouwde concurrent Google al een papierfabriek om tot een datacentrum. (NRC)