EU-hof: Zweden mag Rwandees uitleveren

Zweden mag de Rwandese genocideverdachte Sylvère Ahorugeze uitleveren aan Rwanda. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gisteren bepaald.

Het vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben voor uitleveringsverzoeken aan andere Europese landen, waaronder Nederland. Volgens de Rwandese justitie lopen in Nederland nog zeker zestien verdachten van betrokkenheid bij de genocide vrij rond in Nederland.

Tot nu toe hebben vrijwel alle Europese landen verzoeken geweigerd wegens twijfel aan het Rwandese rechtsysteem. Maar het Europees Hof in Straatsburg heeft nu bepaald dat het rechtsysteem in Rwanda de afgelopen jaren verbeterd is. De doodstraf en levenslange celstraf in isolatie worden in Rwanda niet langer opgelegd, aldus het Hof. Ook zijn de rechtbanken onafhankelijk en voldoet de gevangenis waar Ahorugeze zijn straf zou uitzitten, aan de internationale standaard.

Ahorugeze werd in 2008 gearresteerd in Zweden. Rwanda had om zijn uitlevering gevraagd omdat het hem verdenkt hem van moord op ten minste 28 mensen tijdens de genocide in 1994, waarbij 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s omkwamen.

Het Zweedse Hooggerechtshof bepaalde dat hij mocht worden uitgeleverd. Ahorugeze vocht het vonnis aan bij het Europees Hof. Hij vreesde geen eerlijk proces te krijgen.

Vandaag dient voor een rechtbank in Den Haag een kort geding van de Rwandese oppositieleider Victoire Ingabire tegen de Nederlandse staat. Ingabire woonde jaren in Zevenhuizen. Zij keerde vorig jaar terug voor verkiezingen maar werd opgepakt op verdenking van steun aan terroristen. Op verzoek van Rwanda deed de politie een inval in haar woning in Zevenhuizen. Ingabire eist dat daar gevonden documenten niet worden overhandigd aan Rwanda. omdat ze daar geen eerlijk proces zou krijgen.