Eerste gevechten tussen Kenianen en Al-Shabaab

Kenia is Zuid-Somalië binnengevallen om af te rekenen met de Somalische terreurgroep Al-Shabaab.

Het Keniaanse leger heeft gisteren op Somalisch grondgebied voor het eerst strijd geleverd met de moslimfundamentalistische militie Al-Shabaab. Negen militieleden zouden daarbij zijn gedood, aan Keniaanse zijde vielen twee gewonden.

Twee weken geleden viel Kenia Somalië binnen, naar eigen zeggen naar aanleiding van ontvoeringen van vier Europeanen door Al-Shabaab. Later bleek dat de invasie maandenlang is voorbereid en dat het Keniaanse leger geassisteerd wordt door Verenigde Staten en Frankrijk, in een operatie die er op gericht lijkt Al-Shabaab een genadeklap toe te brengen. Een Frans marineschip bombardeerde onlangs Kuday, een door Al-Shabaab gecontroleerd stadje in Somalië. Amerikaanse bronnen in de regio zeggen dat de VS het Keniaanse leger militaire inlichtingen verschaft voor zijn acties in Somalië. En ook Oeganda, dat van tevoren op de hoogte was gesteld van de Keniaanse interventie, is een offensief begonnen tegen Al-Shabaab, met duizenden soldaten die deel uitmaken van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Al-Shabaab heeft beloofd vergeldingsacties te zullen uitvoeren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Afgelopen weekeinde vielen bij een explosie in een nachtclub in Nairobi veertien gewonden. De aanslag werd opgeëist door Al-Shabaab.

Aanleiding voor de Keniaanse interventie is de ontvoering van vier toeristen, onder wie de zieke, bejaarde Franse Marie Didieu. Didieu leed aan kanker en zat in een rolstoel. De kidnappers gaven haar schijnbaar niet de medicijnen die de Franse overheid had gestuurd. Ze stierf. Didieu werd vermoedelijk vastgehouden in of rond de havenstad Kismay, doelwit van de Keniaanse operatie en bolwerk van Al-Shabaab. (NRC)