Een gevaar voor de veiligheid

French tourists take a photo of themselves as a couple kiss outside the main front door, that usually remains locked except for special events, of St Paul's Cathedral in London, Thursday, Oct. 27, 2011. St. Paul's Cathedral says it will reopen Friday, a week after is shut its doors because of an anti-capitalist protest camp outside. It will reopen to tourists on Saturday. Protesters have been camped outside the building since Oct. 15. Days later, cathedral officials shut the building to the public, saying the campsite was a health and safety hazard. (AP Photo/Matt Dunham)
French tourists take a photo of themselves as a couple kiss outside the main front door, that usually remains locked except for special events, of St Paul's Cathedral in London, Thursday, Oct. 27, 2011. St. Paul's Cathedral says it will reopen Friday, a week after is shut its doors because of an anti-capitalist protest camp outside. It will reopen to tourists on Saturday. Protesters have been camped outside the building since Oct. 15. Days later, cathedral officials shut the building to the public, saying the campsite was a health and safety hazard. (AP Photo/Matt Dunham) AP

De deuren van St Paul’s Cathedral in Londen bleven deze week dicht. De Anglicaanse kerk nam het besluit nadat priester Giles Fraser leden van de Occupy-beweging uitnodigde om te komen kamperen voor de deur van de kathedraal. Zij waren uitgeweken naar het godshuis toen het te druk werd in hun kampement voor de London Stock Exchange.

Nadat de betogers een week op de stoep hadden gebivakkeerd, besloot de Anglicaanse kerk vorige week de deuren van het godshuis te sluiten. Het was verworden tot ‘gevaar voor de veiligheid en gezondheid’, volgens een woordvoerder.

Gisteren trad de priester die de betogers had uitgenodigd, Giles Fraser, af. Hij nodigde de kampeerders uit om te blijven, nadat de politie hun eerder had gevraagd het kerkelijk gazon te verlaten. Maar de bisschop van Londen sommeerde de betogers gisteren hun kamp te verlaten in The Evening Standard.

Priester Fraser heeft daarop zijn ontslag ingediend. Hij verklaarde tegenover The Guardian dat hij bang was dat er geweld tegen de betogers zou worden gebruikt uit naam van de kerk. In die koers kon hij zich niet vinden. Op Twitter verklaarde hij ‘met gevoelens van spijt en verdriet’ zijn ambt te moeten neerleggen.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de 300 jaar oude kerk haar deuren sloot. Naar verwachting gaan de deuren vandaag weer open, voor een speciale dienst.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad