Drie mannen vast na explosie flitspaal

De politie heeft vanochtend drie mannen gearresteerd voor de explosie bij een flitspaal in Voorschoten. Bij deze ontploffing, afgelopen zondag, raakte een bomruimer zwaargewond. De verdachten, twee van 32 en een van 25 jaar, komen alle drie uit Voorschoten.

Vanochtend deed de politie meerdere huiszoekingen in de Zuid-Hollandse plaats. In de wijk Vlietzicht werden uit voorzorg twintig woningen ontruimd. De bewoners, onder wie veel ouderen, zijn overgebracht naar een cultureel centrum in de Prinses Marijkestraat. De woningen zijn in een straal van 150 meter afgezet.

„We gaan uiterst voorzichtig te werk, gezien het ernstige incident van afgelopen zondag”, laat een politiewoordvoerder weten. Bij de operatie zijn 120 functionarissen betrokken, waaronder drie ME-teams en mensen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De politie kon vanochtend nog niet melden of er explosieven zijn gevonden in de woningen van de verdachten.

De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de ontploffing bij een flitser in Voorschoten. Als gevolg daarvan moest 44-jarige sergeant-majoor van de luchtmacht zijn hand laten amputeren. Hij had zijn helm en een deel van zijn beschermende pak al had uitgetrokken toen het provisorische explosief tot ontploffing kwam. Een andere EOD’er en een medeweker van de technische recherche raakten lichtgewond. De flitspaal, die staat bij een stoplicht aan het begin van de bebouwde kom van Voorschoten, is niet beschadigd. Gisteren is de paal wel van straat verwijderd om er nader onderzoek aan te kunnen doen.

De politie zette 30 rechercheurs op de zaak. Sindsdien meldden tien mensen zich met tips over verdachte mannen die zaterdagnacht bij de flitspaal zijn gesignaleerd. Enkele getuigen leverden foto’s in. De politie onderzoekt ook of er verband is tussen de bom op de flitspaal en een ontploffing die zondagavond een dug-out in Leiden vernielde. De dug-out is hemelsbreed minder dan twee kilometer van de paal verwijderd.