DNB krijgt met voorrang geld van Landsbanki terug

Een vrouw wacht voor een filiaal van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Foto Reuters / Bob Strong

De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt met voorrang de Icesave-vordering van 1,6 miljard euro uit de failliete boedel van Landsbanki terugbetaald. Dat meldt de centrale bank op haar website.

Na het failliet van de internetspaarbank Icesave, keerde DNB 1,6 miljard euro uit aan gedupeerde Nederlandse rekeninghouders. Die werden tot een maximumbedrag van 100.000 euro gecompenseerd, waarbij de vordering werd overgedragen aan DNB.

De Hoge Raad van IJsland bepaalde vandaag dat rekeninghouders van de bank voorrang hebben op andere schuldeisers, zoals commerciele banken, verzekeringsmaatschappijen en hedgefondsen. Dit is het gevolg van IJslandse noodwetgeving die kort voor de IJslandse bankencrisis in oktober 2008 is ingevoerd. Dit wettelijke voorrangsrecht is echter door andere crediteuren van Landsbanki betwist in een reeks van procedures die bijna drie jaar in beslag heeft genomen.

Vandaag bevestigde de Hoge Raad de rechtsgeldigheid van de noodwetgeving, waardoor een begin kan worden gemaakt met de terugbetaling. Verwacht wordt dat de curatoren van Landsbanki nog voor het einde van dit jaar een eerste uitkering doen.

Provincie Noord-Holland krijgt ook geld terug

Ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Amstelveen zijn blij met het vonnis van de IJslandse hoge raad over Landsbanki. De provincie en enkele gemeenten, waaronder Amstelveen, hadden miljoenen gestald bij Landsbanki.

Amstelveen had vijftien miljoen euro aan deposito’s uitstaan bij Landsbanki. Uit voorzorg was daarvan al twaalf miljoen als verlies afgeboekt. Maar door het vonnis is de verwachting dat dit bedrag alsnog wordt uitgekeerd, laat de gemeente weten. De provincie had 78 miljoen uitstaan.

    • Lex Boon