Digitale boeken ook te koop in boekhandel

Digitale boeken – eBooks, kunnen sinds kort ook worden aangeschaft in de fysieke boekhandel.

Het is een initiatief van honderd Librisboekhandels samen met uitgeverijen Ambo-Anthos en Contact om de verkoop van digitale boeken te bevorderen.

Volgens onderzoeksbureau GfK is de eBook-omzet in juli 2011 voor het eerst richting de miljoen euro gegaan. De omzet in eBooks tot en met september 2011 betrof daarnaast 1,5 procent van de totale boekenomzet in Nederland.

Overigens blijft Nederland daarin nog achter bij de Verenigde Staten, waar het aanbod van digitale boeken veel groter is en de prijzen lager zijn. Vorig jaar was 8 procent van alle in de VS verkochte boeken een eBook.

Door de digitale boeken in de vorm van een kaart in een boekhandel te leggen, moet het eBook meer opvallen bij de reguliere klanten van de boekhandel en kunnen boekhandelaren ze actiever aanbieden.

In eerste instantie zijn 24 titels verkrijgbaar, zowel romans en thrillers als non-fictie boeken. Naast Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, zitten ook boeken als De weldoener van P.F. Thomése, Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse, Het huis waar jij van hield van Tatiana de Rosnay en Blauwe maandag van Nicci French in het assortiment.

Populaire titels als Wij zijn ons brein van Dick Swaab zullen per eBookkaart voor 19,95 euro worden verkocht. Dat is de normale eBookprijs en ongeveer 80 procent van de ‘papieren’ prijs. Die verhouding geldt voor de meeste Nederlandse eBooks.

De eBook-kaarten hebben het formaat van een normale briefkaart. Voorop staat de originele voorkant van het boek afgebeeld. Achterop de kaart staat een code, waarmee het eBook kan worden gedownload. (NRC)