De straathonden hebben geen leven meer in Oekraïne

In grote steden in Oekraïne worden straathonden op vaak gruwelijke wijze gedood. Volgens dierenactivisten is er een systematische zuivering aan de gang, voor het EK.

ADVANCE FOR UKRAINE-DOG KILLING - In this Sept. 11, 2009 photo, a body of a dead dog lies on the ground at the Kharkiv Zooveterenary Academy in Kharkiv, Ukraine. Animal welfare groups accuse Ukrainian authorities of resorting to illegal, inhumane methods of stray dog culling that cause long, agonizing deaths. The activists claim that dogs are poisoned, injected with forbidden substances and subjected to severe pain as officials rush to clean city streets of stray animals in preparation for the Euro 2012 soccer championship next summer.(AP Photo/Gelya Tymofeyeva, Animal Help League) AP

Straathonden in Oekraïne zijn hun leven niet meer zeker. In de vier steden waar volgend jaar het EK Voetbal wordt gehouden, Kiev, Donetsk, Charkov en Lvov, zijn de Oekraïense autoriteiten volgens Oekraïense dierenbeschermingsorganisaties bezig met het systematisch „uitroeien” van de beesten.

Zo zou Oekraïne tijdens het toernooi voor de buitenwereld in ieder geval een beschaafd land moeten lijken, volgens de dierenactivisten – en niet een land waar zwerfhonden vrij spel krijgen en elk jaar weer duizenden keren mensen bijten.

De activisten hebben bijval gekregen van medestanders van over de hele wereld. Op internet circuleren petities die eisen dat Oekraïne de „massaslachting” per direct staakt. Ook zijn er petities aan de UEFA, waarin de bond wordt opgeroepen Oekraïne een duidelijk signaal te geven dat de praktijken „niet tolerabel” zijn. Die petities zijn door honderdenduizenden ondertekend.

De dieren – het gaat om tienduizenden straathonden per stad – zouden op omstreden wijze worden gedood: zo zouden onder meer worsten gevuld met gifpillen op straat worden achtergelaten. Beesten die ze opeten, zijgen vrijwel direct door hun poten en sterven een pijnlijke dood. Op internet zijn filmpjes te zien van een hond in Donetsk – gemaakt door omwonenden – die twee uur lang stuiptrekkingen heeft en bloed braakt, alvorens te bezwijken onder een hoop gekerm.

Ook zouden beesten levend worden verbrand in een mobiel crematorium. De dieren zouden eerst worden beschoten met een verdovingsgeweer en daarna in een mobiele ‘oven’ worden gegooid.

„Het is een slachthuis”, zei Asja Serpinska, hoofd van de overkoepelende bond voor Oekraïense dierenorganisaties tegen Associated Press. „Wij zijn ervan overtuigd dat er informele orders zijn om de steden te zuiveren van zwerfdieren, zodat, God verhoede, een zwerfhond straks niet een buitenlander bijt.”

De Oekraïense autoriteiten hebben alle beschuldigingen ontkend. Er zou „geen enkele sprake” zijn van systematische verdelgingsacties voorafgaand aan het EK.

Feit is dat zwerfhonden in Oekraïne altijd al op grote schaal worden afgemaakt. Officiële cijfers zijn er niet, maar het zou gaan om duizenden dieren per stad per jaar. Het gros van de dieren dat van de straat wordt gehaald, wordt afgemaakt.

Dat gebeurt ondanks officieel beleid om zwerfhonden vooral te steriliseren, en ze dan weer vrij te laten. Of, als de dieren een gevaar vormen voor mensen of ziek zijn, een spuitje te geven. De betrokken instanties verklaren dit door te zeggen dat er geen geld is voor (dure) sterilisaties of euthanasie. Maar volgens dierenactivisten is er geen geld omdat de officials de fondsen afromen.

Het is niet voor het eerst dat Oekraïne in opspraak raakt wegens omstreden praktijken in de aanloop naar het EK. Van begin af aan waren er twijfels of het land in staat was om het evenement te organiseren. De infrastructuur – wegen, hotels, stadions – is armzalig.

Er zou niet genoeg geld zijn om dat allemaal, op tijd, op te knappen. Geld dat voorzien was, zou vooral in de zakken verdwijnen van ambtenaren. De Oekraïense pers staat vol verhalen over zakenmannen die president Janoekovitsj in campagnetijd financieel ondersteunden en nu lucratieve contracten binnenslepen.

Wekelijks zijn er in Oekraïne protesten tegen het EK. Onlangs nog van vrouwenrechtenorganisatie Femen, die vreest dat het land tijdens het EK in een bordeel verandert. Prostitutie is verboden, maar Oekraïne is de informele ‘hoofdleverancier’ van prostituees aan West-Europa.

En dan was er nog het schandaal vorige maand rond de geplande bouw van een luxe hotel in Lvov, op de plek waar een zestiende-eeuwse synagoge staat waar in de Tweede Wereldoorlog honderden joden bijeen werden gedreven en vervolgens door de nazi’s leven werden verbrand. De synagoge is ook Unesco-erfgoed.

Lokale journalisten meldden destijds dat de geplande bouw tegen de voorschriften was. De bouwondernemer zou echter bevriend zijn met de burgemeester. Inmiddels is een tijdelijke bouwstop ingesteld.

    • Chris Hensen