De onjuiste jacht

Ger Groot een boek over de jacht laten bespreken (Boeken 14-10), daar kan weinig goeds van komen. We weten immers dat hij houdt van helden die met trots een zelf geschoten eend in de pan laten spetteren. De drogreden waar Groot zich van bedient is dat de natuurlijkheid van de mens goed is. Dat is de misvatting dat datgene wat nu eenmaal de situatie is, ook het moreel juiste zou zijn. Dit is filosofisch gezien onjuist. Ook oorlog voeren is nu eenmaal de natuur van de mens. Boven je natuur uitstijgen is nu juist wat we beschaving noemen. Daarnaast blijft Groot hangen in ideeën over soorten die beheerd en aantallen die beheerst zouden moeten worden, en negeert hij de ideeën over het individuele dier van een filosoof als Peter Singer. Die toonde aan dat er geen enkele goede reden is om het leven en welzijn van een dier minder bescherming te bieden dan het leven en welzijn van een baby.

Monique Janssens, Utrecht, auteur van Dieren en wij, hun welzijn, onze ethiek

    • Monique Janssens
    • Hun Welzijn
    • Auteur van Dieren