De hellegang van Isaac zit vol bijbelse off-beat humor

Game

The Binding of Isaac

Van Edmund McMillen. Voor Steam (op Windows en Mac)

In The Binding of Isaac wil Isaacs godsdienstwaanzinnige moeder hem opofferen zoals in het gelijknamige bijbelverhaal. Jij moet hem helpen ontsnappen in een hellegang onder zijn eigen huis. Een apart thema met off-beat humor zoals we eerder ook zagen in Super Meat Boy van dezelfde maker.

Je loopt met Isaac van kamer naar kamer, tranen schietend op duivelse vliegen, bewegend vlees en andere monsters. Zodra alles dood is kun je verder met de buit die je verzamelt. Ga je zelf dood, dan begin je opnieuw. Behendig spelen en de juiste keuzes maken zijn essentieel om te winnen van je demonen. De niveaus zijn elke keer anders en symboliseren de afdaling in Isaacs nachtmerries.

Dit is een spel van extreme contrasten. De tekenstijl is kinderlijk maar druipt van het bloed. De verwijzingen naar de bijbel worden afgewisseld met referenties naar games. Dat ligt wat zwaar op de hand voor een spel dat blijft steken bij simpele satire.

Gelukkig is The Binding of Isaac wel erg leuk. Er valt veel te verkennen, de moeilijkheid neemt subtiel toe en de drempel om nog een keer te spelen ligt lekker laag.

Alper Çugun