Crossing Border in 2012 ook in Enschede te zien

Enschede zal vanaf 2012 de derde poot van het Crossing Border festival worden.

Het internationale literatuur- en muziekfestival, met als thuisbasis Den Haag, gaat zich na de uitbreiding in 2009 naar Antwerpen, nu ook op de regio Oost-Nederland richten, zo maakte de organisatie gisteren bekend.

‘Enschede is het culturele centrum van de regio Oost-Nederland, en heeft als grensplaats ook een sterke verbondenheid met Duitsland. Met deze belangrijke stap in de bijna twintigjarige geschiedenis van Crossing Border ontstaat een sterke driehoek: Den Haag – Antwerpen – Enschede’, meldt de website van Crossing Border.

Crossing Border heeft met de gemeente Enschede en met het poppodium Atak, het Wilminktheater en het Muziekcentrum een overeenkomst gesloten.

De eerste editie van Crossing Broder Enschede wordt volgend jaar in november gehouden. Dat is in dezelfde maand dus als de edities in Den Haag en Antwerpen.

Boekingen kunnen zo worden gecombineerd waardoor de kosten worden gedrukt. En het biedt de mogelijkheid om meer artiesten uit het buitenland naar Nederland te halen.

Op de website van de VPRO legt woordvoerder Eline Driest uit dat de dalende subsidies zeker meespelen in de ideeën. „Natuurlijk word je gedwongen creatief te zijn in de nieuwe situatie, maar bovenal is het een mooie mogelijkheid om ons sterke programma ook elders onder de aandacht te brengen.”

De editie in Enschede zal in line-up sterk lijken op die in Den Haag. Mogelijk wordt het in bezoekersaantal zelfs een groter festival. Hoe groot is nog onduidelijk.

De komende editie in Den Haag vindt plaats van 16 tot en met 19 november. (NRC)

Voor het programma en meer informatie, zie ook: www.crossingborder.nl