Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Commissaris Telegraaf verwisselt van positie

Revolutie bij dagblad de Telegraaf, of toch niet? President-commissaris Alexander van Puijenbroek vertrekt. Niks bijzonders, commissarissen komen en gaan. Ook bij de Telegraaf zelf heerst weinig opwinding. Het persbericht over het vertrek van de toezichthouder telt één regel.

Maar toch. Achter dit bericht van 37 woorden gaat een aardverschuiving schuil. Alexander van Puijenbroek is al meer dan drie decennia president-commissaris van de Telegraaf. En zijn familie uit Goirle, rijk geworden in de Brabantse textielindustrie, bezit al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een belang van ongeveer 30 procent in de Amsterdamse krant. ‘De Puij’ zoals de Brabantse miljonairsfamilie wordt genoemd, is de droom van ieder krantenbedrijf. In ruil voor een goede stroom dividend bemoeiden ze zich nauwelijks met de gang van zaken.

Maar dat zou wel eens kunnen gaan veranderen. Net als andere krantenuitgevers heeft de Telegraaf Media Groep het moeilijk. Sinds het bedrijf in 2001 de eerste reorganisatie aankondigde, zijn de problemen er niet kleiner op geworden. Het dagblad de Telegraaf, het vlaggenschip van de onderneming, ziet de oplage in hoog tempo dalen. En investeringen in nieuwe media, die dit verlies zouden moeten compenseren, renderen nog niet altijd.

Tijd voor een nieuwe toezichthouder. Dat wordt Michiel Boersma, de man die energieconcern Essent verkocht aan RWe. Geen ervaring heeft met mediabedrijven maar wel met commissaris zijn. Overigens krijgt Boersma wel een ervaren rechterhand. De nieuwe vice-voorzitter van de raad heet Alexander van Puijenbroek, tot gisteren nog voorzitter van de raad.