Comfortabele risotto

Troostrijk voedsel. Dat is ongeveer de vertaling van het begrip comfort food, waarbij comfort natuurlijk meer betekenissen heeft dan troost en ik betrap mij erop dat ik bij comfort food ook altijd een beetje aan comfort moet denken. Hoe dan ook, ik vind comfort food net zo’n mooie gedachte als chasse spleen, de naam van een wijnchâteau in de Medoc dat onder diezelfde naam een cru classé produceert. Chasse spleen is wat er idealiter optreedt bij de consumptie van comfort food, het verjagen van de spleen, een aandoening die zich laat omschrijven als melancholische lusteloosheid in combinatie met gebrek aan handelingsaandrift, overigens geen ongebruikelijke klacht in de herfst.


Maar nog even terug naar comfort food. Omdat ik weet dat op dit moment er een kookboek met die naam van de hand van collega Janneke Vreugdenhil van de pers rolt en omdat Marjoleine de Vos het er morgen in Lux ook over zal hebben, zocht ik naar mijn allercomfortabelste comfortfood-video. Dat kan er maar één zijn: Christian Sinicropi die risotto maakt. Eigenlijk is comfort food iets dat in de haute cuisine niet geserveerd wordt en als het al gebeurt krijg je er meestal te weinig van op je bord om een flinke spleen mee te kunnen verjagen. Dat geldt niet voor de risotto van Sinicropi, die hij in Hotel The Grand in Amsterdam maakte voor een Stars, Food & Art spektakel, waar sterrenchefs uit heel Europa een fund raising diner bij elkaar koken. Het evenement staat overigens weer op de rol voor 4 en 5 november aanstaande.
Christian Sinicropi is executive chef van Hotel Martinez in Cannes, waarin het restaurant (La Palme d’Or) twee Michelinsterren heeft. Voor zijn risotto had Sinicropi zelf de rijst, olie en kruiderij geimporteerd, voor het belangrijkste ingrediënt vertrouwde hij op Hollandse kwaliteit: roomboter. Deze chef gaat uit van een pond rijst en hij reserveert daarvoor een kilo boter, die hij er stiekem ook doorheen weet te roeren. Zoals ik al aanstipte is comfort food geen haute cuisine artikel, behalve dit geval dan. Het is een van de zeldzame momenten dat ook een kleine portie al een krachtig troostende uitwerking heeft.

    • Ronald Hoeben