China wil eerst duidelijkheid voordat het investeert in EFSF

Caption: An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Huaibei, Anhui province October 20, 2011. China stocks ended down 1.9 percent at a 31-month low on Thursday, dragged down by steep losses in materials and energy stocks as investors took profits due to commodity price declines and concerns over tighter liquidity. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS)
Caption: An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Huaibei, Anhui province October 20, 2011. China stocks ended down 1.9 percent at a 31-month low on Thursday, dragged down by steep losses in materials and energy stocks as investors took profits due to commodity price declines and concerns over tighter liquidity. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS) Een handelaar bekijkt aandelenkoersen op een bord in Huaibei. De eurozone hoopt op een Chinese investering in het noodfonds EFSF net nadat gisteren de Chinese beurzen gisteren op hun laagste punt in 31 maanden stonden. Foto Reuters

China wil meer duidelijkheid voordat het investeert in een nieuw mechanisme van het Europese noodfonds dat onderdeel is van het woensdag overeengekomen reddingsplan voor de eurozone.

Volgens de Chinese staatssecretaris van Financiën Zhu moeten de technische details van het uitgebreide European Financial Stability Fund (EFSF) eerst verduidelijkt worden en onderzocht worden voordat China bereid is te investeren, meldt persbureau AFP.

Woensdagnacht besloten de leiders van de eurozone om het EFSF te vergroten tot 1.000 miljard euro om landen in financiële problemen, zoals Spanje en Italië, beter te ondersteunen. Hiervoor wordt een nieuw systeem van kredietverzekering in het leven geroepen dat aangeboden wordt aan investeerders, maar ook een speciaal fonds dat moet worden ondersteund door het Internationaal Monetair Fonds met bijdragen van opkomende landen als China.

Zhu benadrukte dat als China zou besluiten te investeren in het nieuwe fonds, dit “geen investering in het EFSF zelf is” maar “een investering gegarandeerd door het EFSF”. De Chinese staatssecretaris voegde toe dat rond “eind november of begin december” meer bekend zou zijn over een Chinese bijdrage. De kwestie staat echter niet op de agenda van de G20-top in Cannes op 3 en 4 november, aldus Zhu.

Het hoofd van het EFSF, Klaus Regling, is vandaag in Peking voor besprekingen met de Chinese regering over de crisis in de eurozone. Regling liet vanochtend weten dat hij “niet snel” een Chinese toezegging verwacht omtrent het noodfonds.