CDA ondanks nachtelijk crisisberaad nog diep verdeeld over Mauro

CDA-Kamerleden Koppejan en Ferrier voerden gisteravond samen geregeld samen overleg over de kwestie-Mauro. Foto NRC / Roel Rozenburg

De CDA-fractie blijft diep verdeeld over de uitzetting van Mauro. De Kamerleden Ferrier en Koppejan zijn nog steeds tegen het besluit van CDA-minister Leers om de Angolese asielzoeker uit te zetten. Tot een uur vannacht vond er crisisberaad over de kwestie plaats.

Het crisisberaad vond plaats in de fractiekamer van het CDA, waarbij ook vicepremier Maxime Verhagen en partijvoorzitter Ruth Peetoom aanwezig waren. Na afloop van het beraad, rond een uur, was niet meteen duidelijk wat dat had opgeleverd. CDA’ers wilden tegenover persbureau Novum geen commentaar geven. Wel was te zien dat Koppejan overleg voerde met Kamerleden van de ChristenUnie, die tegen uitzetting van Mauro is.

Kamer stelt stemming Mauro uit tot na CDA-congres van morgen

De Kamer werd het gisteravond niet eens over de uitzetting van Mauro. Na een lang debat dienden verschillende partijen moties in die ervoor moeten zorgen dat CDA-minister Gerd Leers zijn discretionaire bevoegdheid inzet of dat de uitzetting van Mauro wordt uitgesteld.

Bij hervatting van het debat bleek dat de oppositiepartijen hun moties aanhielden tot dinsdag, tot na het CDA-partijcongres van morgen. Met het aanhouden van de moties hoopt de oppositie dat het voor Ferrier en Koppejan nog moeilijker wordt om tegen de moties te stemmen, zei onze politiek redacteur Derk Stokmans gisteravond:

“De oppositie vermoedt dat de leden op het congres zich zullen uitspreken voor Mauro. Uit peilingen bleek vandaag dat zeventig procent van de CDA-leden vindt dat Mauro mag blijven, maar het belangrijkste signaal dat de CDA-top het congres vreest is dat ze eerder vandaag heel hard hun best hebben gedaan om de stemming vandaag plaats te laten vinden. Daarnaast wordt het iedere dag moeilijker voor Ferrier en Koppejan om terug te krabbelen.”

Dat betekent niet dat het zeker is dat dinsdag een van de moties van de oppositie wordt aangenomen en dat Mauro eventueel mag blijven. Stokmans:

“Dat is allemaal nog onzeker. De gedoogcoalitie wordt in deze situatie gesteund door de SGP, dus er zijn meer dan twee Kamerleden nodig die afwijken van de partijlijn om een meerderheid te behalen.”

‘Partijcongres wordt lastig’

Morgen komt het CDA bij elkaar voor het najaarspartijcongres. Dan krijgen de leden de gelegenheid om zich over de kwestie uit te spreken en zal de partij moeten proberen om iedereen op een lijn te krijgen. Een lastige klus, aldus Stokmans:

“De partij is verdeeld en binnen de fractie werkt het niet zo goed meer. Vanmiddag kwamen ze na overleg naar buiten in overeenstemming en nog geen vijf uur later was daar al niks meer van over. Wat dat betreft zijn ze de weg een beetje kwijt en zijn ze op dit moment voor de gedoogcoalitie ook niet de betrouwbare regeringspartij.”