Bijkomen in zijn motel

Nederland, ROTTERDAM, 21 september 2011 Wilfried de Jong in hotel Pincoffs Foto: Merlijn Doomernik

Motel De JongNed.3, 20.30-21.15 uur

Motels, autohotels, geliefd decor van Amerikaanse fictie: Psycho, Lolita, Desire and Hell at Sunset Motel. Altijd op weg zijn, op de vlucht, en dan even bijkomen in zo’n afgetrapte rij niemandskamers langs een door neonletters verlichte parkeerplaats. Geknipt voor moord, zombieaanvallen, geheime of betaalde liefde. De vrijgekomen sappen afvegen met een blaadje uit de nachtkastbijbel of met het polyester laken, zoals Loudon Wainwright III zingt in Motel Blues.

In Motel De Jong ontvangt Wilfried de Jong op vrijdagavond drie gasten in zijn eigen motel. De promotekst: „Na een drukke week checken bekende en onbekende gasten in bij Motel De Jong. Het bovenste knoopje mag los. In een motelkamer, gazon of achterbank van een geparkeerde auto ontmoeten ze Wilfried de Jong.”

Mensen interviewen op ongewone locaties is wel besteed aan De Jong: de Van Nelle-fabriek, op de massagetafel, of 24 uur samen opgesloten in een decorhuis. Zijn motel staat overigens gewoon in de studio in Hilversum. Rode buisstoelen, mosterdgele muren, een sportfiets tegen de muur; Motel De Jong is een stuk minder kazig dan de motels waarin Humbert Humbert en Norman Bates hun verborgen driften kwijt moesten.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken