Armando Museum verhuist naar Oud-Amelisweerd

Het is zo goed als zeker dat het Armando Museum verhuist van Amersfoort naar landgoed Oud-Amelisweerd bij Bunnik. De gemeente Amersfoort wil als gevolg van de bezuinigingen op cultuur af van het museum. Het museum onderzoekt daarom al enige tijd een verhuizing naar Bunnik.

Het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders heeft nu de gemeenteraad voorgesteld eenmalig een miljoen euro beschikbaar te stellen. Met dat geld kan de verhuizing van het museum betaald worden, naar het landgoed dat eigendom is van de gemeente Utrecht.

De directeur van het museum, Yvonne Ploum, noemt dit „goed nieuws”. „Het is heel spannend geweest. Nu nog naar de raad.” Naar verwachting over twee weken zal ook de gemeenteraad een besluit nemen. Het college van burgemeester en wethouders in Utrecht moet formeel ook nog instemmen met de verhuizing, maar heeft dit in mei al onder voorwaarden gedaan. Ploum voorziet geen verrassingen meer.

De bijdrage van de gemeente Amersfoort is een vooruitbetaling van de subsidie die het museum de komende twee jaar zou hebben ontvangen. Het Armando Museum was gevestigd in de Elleboogkerk die in 2007 afbrandde. De gemeente besloot eerder dit jaar een half miljoen euro te bezuinigen op musea. Daarbij werd er al van uitgegaan dat het Armando Museum zou verhuizen.

Als de gemeenteraad straks ook heeft ingestemd, verwacht directeur Ploum in januari 2012 afscheid te nemen van Amersfoort. Ze wil zo snel als de verbouwing in Bunnik dat toestaat ook daar gaan weer exposeren. „In de tussentijd is er natuurlijk nog het digitale Armando Museum.”