Antirookorganisatie eist voor rechter weer volledig rookverbod

Antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) sleept de Nederlandse staat voor de rechter om herinvoering van een volledig rookverbod in de horeca te eisen. Dat meldt persbureau Novum.

De versoepeling van het rookverbod is volgens de organisatie in strijd met internationale afspraken. Daarin is afgesproken een actief tabaksontmoedigingsbeleid te voeren. CAN start vandaag een bodemprocedure om het volledige rookverbod in de horeca weer in te laten voeren.

Door de versoepeling houdt de helft van de cafés met personeel zich volgens CAN ook niet meer aan het verbod. De ingewikkelde regels zorgen er bovendien voor dat controles lastig zijn. De straffen voor horecazaken die in de fout gaan zouden ook te laag zijn.

Clean Air Nederland wordt in de rechtszaak gesteund door KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds.

    • Hans Klis